Európa mindenáron szabadulni akar egy fontos energiahordozótól

bánya, bányászat, szén, anyag, ipar, termelés, nyersanyag, nyersanyag kitermelés, illusztráció
Loading of coal into truck. Excavator at work . Mining
Vágólapra másolva!
Zuhan a szén ára, mert Európát a vártnál kisebb mértékben érintette az energiaválság. Az Európai Unió is megszabadul a tavaly betárolt készletektől.
Vágólapra másolva!

Megfordult a szénkereskedelem iránya, egymillió tonnát hajóztak be Európában és szállítottak Indiába, Kínába, Szenegálba, Marokkóba, illetve Guatemalába. Korábban ezektől az országoktól vásároltak az EU-tagok, hogy legyen tartalékuk, ha beüt a gázhiány télen.

A cseppfolyós földgáz (LNG) importjának felpörgetése is nagyban hozzájárult, hogy feleslegessé váljon a felhalmozott szénkészlet. Hiába indították rohamtempóban újra a szénerőműveket (elsősorban Németországban), mégis a teljes EU 11 százalékkal kevesebb szenet használt, mint a megelőző évben.

Tavaly Európa bármi áron nyersanyaghoz akart jutni, hogy biztosítsa az áramtermelést, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a klímacélokat

– írta a Világgazdaság. A túlkínálat következtében az amszterdami, rotterdami és antwerpeni kikötőkbe szállított szén ára tonnánként 90 dollár környékére esett, ez pedig a negyede a tavalyi beszerzési költségnek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 1968/Shutterstock. No use without permission./1968

Teljesen logikus, hogy az európai szénkereskedelmi cégek meg akarnak válni a feleslegtől még az előtt, hogy a szén ára „lenullázódna". A rekordmértékben importáló India és Kína pedig stabil felvevőpiac, főleg a jelenlegi nyomott árakon.

Ám ez a fajta kitárazás az elemzők szerint kockázatokat rejt, ugyanis az Európai Unió nincs túl az energiaválságon. Egy esetlegesen bekövetkező szokatlanul hideg tél könnyen boríthatja a törékeny rendszert, nem is beszélve arról, hogy Németország télen csak ideiglenesen hosszabbította meg atomreaktorainak üzemidejét, amelyek azóta lejártak, és a bőséges LNG-ellátás is gyenge lábakon áll. Ugyanakkor pillanatnyilag a cseppfolyósított gázból is túlkínálat mutatkozik, magyarán az EU-ban túlteng az amúgy drágán vásárolt fosszilis energiahordozó.