Épülhet a gyár, ahol 10 nap alatt összeszerelhető házak elemeit készítik

épít, építkező, építkezés, építési terület, ház, házépítés, illusztráció
Architectural Office desk background construction project ideas concept, With drawing equipment with mining light
Vágólapra másolva!
Jövőre adhatják át a BUILD IT Mérnökiroda Kft. Magyar Multi Program támogatásával épülő, évente 100 ház összeszerelésére alkalmas modulházgyárát; a gyártó a várhatóan néhány éven belül Magyarországon is felpörgő készházépítési-piacon 4-5 százalékos piaci részesedésre számít
Vágólapra másolva!

A beruházó több mint 1,556 milliárd forintot nyert a pályázaton a Pest megyei Sóskúton épülő üzemre, a projekt teljes költsége a gyártósorral együtt meghaladja a 3,112 milliárd forintot. A közlemény szerint moduláris készház-technológiát a BUILD IT Mérnökiroda a ModulWood Zrt.-vel fejleszti. Az építmények elemeit a helyszínre szállítva rakják össze autódaruval, az összeállítás körülbelül 10 napot vesz igénybe, tehát akkor is versenyképesek, ha a lehető leggyorsabban kell jó minőségű lakóépületeket átani.

A beruházást az egyre nagyobb megrendelői igényekkel indokolták, belföldön elsősorban a fiatal, tehetősebb vásárlók érdeklődésére számítanak.

A magyarországi piac ugyanakkor még viszonylag szűk, hiszen évente csupán 2000-2200 készház épül, miközben Csehországban körülbelül 3500, Ausztriában 5000 darab.

Nagyobb érdeklődés tehát inkább külföldről várható, akár árvíz vagy háború utáni újjáépítésekben is hasznosak lehetnek a modulházak - írták.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A gyártó ugyanakkor bízik a belföldi piac fejlődésében, számításaik alapján a készre szerelt házak 5 éven belül 30-40 százalékkal részesedhetnek a családi házas építkezésekből. A BUILD IT Mérnökiroda ebből 4-5 százalékos piaci arányt érhet el - olvasható a közleményben.

A budapesti cég a beszámolója alapján 2021-ben több mint 3,1 milliárd forint, 2022-ben majdnem 7,5 milliárd forint forgalommal zárt. Éves nyeresége 423,4 millió forintról 425,5 millió forintra nőtt.