Paradicsomválság sújt egy hatalmas országot, 150 kilós ládákban lopják a termést

paradicsom,tomato
Vágólapra másolva!
Látványos paradicsomválság sújtja Indiát, az országban több mint 300 százalékkal drágult a paradicsom a tavalyi szinthez képest. A tolvajok már 150 kilogrammos zsákokban lopják a termést, miközben a McDonald's levette a kínálatából a paradicsomot.
Vágólapra másolva!

Paradicsomválság sújtja Indiát, miután a paradicsom ára 341 százalékkal emelkedett egy év alatt a július 11-én kiadott állami adatok szerint. Az indiai mezőgazdasági kutatásokkal foglalkozó állami tanács úgy látja, hogy a látványos drágulás elsősorban annak tudható be, hogy

súlyos áradások pusztították a termést az ország kulcsfontosságú paradicsomtermesztő régióiban.

India a világ második legnagyobb paradicsomtermesztő országa, és a hagyma mellett a paradicsom „abszolút nélkülözhetetlen" az indiai fogyasztók mindennapi életében – mondta Charles Hart, a Fitch Solutions árupiaci kutatója.

A helyzet ma már olyan súlyos, hogy a helyi gazdák beszámolói szerint nagy számban lopják el a paradicsomot a földekről. Egyes beszámolók szerint vannak, akik 150 kilogrammos ládákban lopják a paradicsomot.

Paradicsomválság sújtja Indiát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Emellett több indiai McDonald's étterem is úgy döntött, hogy leveszi a menüjéből a paradicsomot. Hozzátették, ez egy szezonális probléma, amellyel az országban időről időre szembe kell nézni. Ennek kapcsán Hart is hangsúlyozta, hogy a paradicsom ára általában a júniusi és júliusi időszakban emelkedik. A jelenlegi drágulás azonban kiemelkedőnek számít.

Az elemzők most arra számítanak, hogy

a paradicsom ára a jövő hónapban már látványos csökkenhet, ahogy a betakarítás hatására megérkezik a friss termés.

Még ha a kínálat gyengébb is lesz a szokásosnál, várhatóan akkor is enyhíteni fogja az árnyomást a piacon.

Forrás: CNBC