Háromezer autóval a fedélzetén lángol egy teherhajó Hollandiánál - kép

Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt és többen megsérültek, mert tűz ütött ki egy panamai teherhajón a holland partok közelében - közölte a holland partiőrség szerdán.
Vágólapra másolva!

A hajó fedélzetén lévő huszonhárom fős legénységet kimentették, de még nem világos, hogy pontosan hányan sérültek meg a tűzben.

A partiőrség közleménye szerint a hajó 180 km-re volt Amszterdamtól, amikor a tűz keletkezett.

A teherhajó 2857 autót szállított Németországból Egyiptomba, amelyek közül 25 elektromos volt.


Mint később kiderült a hajón lévő egyik elektromos autó okozta a tüzet - közölte a holland partiőrség szóvivője.

A hajón keletkezett tüzet még nem sikerült eloltani, a mentőszolgálatok a helyszínen tartózkodnak.

A Reuters frissen közzétett információi szerint a tűz még kedden este ütött ki a 199 méteres, panamai bejegyzésű Fremantle Highway nevű teherhajón. A lángokat a mentőerők úgy próbálták megfékezni, hogy vizet permeteztek a hajóra, de ezt a műveletet később felfüggesztették, tartva attól, hogy a hajótestbe jutó víz következtében a megrongálódott hajó elsüllyed. Egy mentőhajó pedig a Fremantle Highway-re csatlakozott, hogy megakadályozza az irányítás nélkül maradt hajó elsodródását.

A holland vízügyi közlekedésért felelős minisztérium szóvivője azt közölte, hogy a tűz oltása még folyamatban van. A parti őrség pedig jelentette, hogy az égő járművet elvontatták a vízi közlekedési útvonalról, amennyiben süllyedésére sor kerülne. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a jármű 27 km-re hajózott a Hollandiához tartozó Ameland szigetétől, amiikor fedélzetén felcsaptak a lángok.

A károk értékéről egyelőre nincs információ, a hajót lízingelő japán cég egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Kulcsfontosságú, hogy a lángokat mielőbb megfékezzék, mielőtt a hajótest olyan súlyosan megsérül, hogy rakománya a tengerbe veszik.

Nem ez az első eset, hogy autókat szállító teherhajó gyullad ki a nyílt tengeren. 2022 februárjáában az Azori-szigeteknél gyulladt ki egy hatalmas, luxusautókat szállító teherhajó. A tűzvészben elképesztő érték veszett oda, mivel a hajó mintegy 500 millió dolláros rakománya teljesen megsemmisült.

Cikkünk kiemelt képén a holland parti őrség felvétele a lángoló hajóról / Kustwacht Nederland