Figyelmeztetést adott ki a Magyar Államkincstár

adathalászat, online, bűnözés, biztonság, hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás, jelszó
data security concept, mobile application access, login and password
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adott ki ügyfelei számára a Magyar Államkincstár (MÁK), mert adathalász csalók próbálják megszerezni érzékeny adataikat. 
Vágólapra másolva!

Az adathalász csalók egyre kifinomultabb eszközökkel próbálják elérni céljukat - fogalmaz a MÁK tájékoztatója. A visszaélések elkerülése érdekében kérik ügyfeleiket, hogy fokozottan ügyeljenek az értékpapír-számlájukhoz kapcsolódó adatok védelmére, és tartsák be az alábbi tanácsokat:

  • Ne telepítsen ismeretlen programot a számítógépére vagy mobiltelefonjára. A Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri az ügyfeleitől, hogy egyedi programokat telepítsenek eszközeikre.
  • Ne adja ki jelszavát és egyéb azonosítóját. A Magyar Államkincstár és egyéb pénzintézet vagy hatósági szervezet sem telefonon, sem elektronikus levélben, sem szóban soha, semmilyen hivatkozással (pl.: visszaélés megakadályozásához, nem valós tranzakció törléséhez) nem kéri a bizalmas azonosítók kiadását (belépési azonosító, jelszó, SMS-ben kapott megerősítő kód, stb.).
  • A WebKincstár rendszerbe történő bejelentkezést kizárólag a https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/ linken keresztül tegye, egyéb úton (pl. e-mail üzenetben) kapott linkre kattintva soha ne adja meg belépési adatait. Javasoljuk, hogy ezt a linket mentse el a kedvencek közé, weboldalunkat soha ne keresőből (pl.: Google, Bing, stb.) keresse és nyissa meg.
  • A MobilKincstár alkalmazást kizárólag a hivatalos App Store és Google Play felületekről töltse le és a letöltéskor ellenőrizze, hogy az alkalmazást a Magyar Államkincstár publikálta-e.
Adathalász támadásokra figyelmezteti ügyfeleit a Magyar Államkincstár Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Song_about_summer/Shutterstock. No use without permission./Song_About_Summer

A leggyakoribb csalástípusokról, adathalász kísérletekről és visszaélések formáiról a Magyar Államkincstár honlapján található további információ.

Ha valaki adathalász kísérletet észlel, úgy szakítsa meg a telefonhívást, e-mail esetén pedig ne kattintson a linkre és ne nyissa meg a csatolmányokat, valamint haladéktalanul jelezze az esetet a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain, a 1811-es telefonszámon, illetve e-mailben az [email protected] e-mail címen.

Nem ez az első alkalom, hogy az Államkincstár figyelmezteti ügyfeleit adathalász kísérletekről. Ahogy az Origo megírta, idén áprilisban az itt tárgyaltakhoz hasonló módszerrel próbálkoztak rosszindulatú ismeretlenek a Kincstár ügyfeleinél.