Japánban köthető meg a világ valószínűleg legfurcsább biztosítása

Japán, golf, golfozó, sport, illusztráció
A woman practices golf at a golf club near Tamagawa river in Tokyo on April 12, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Japánban a lelkes golfozók gyakran biztosítást kötnek a saját védelmükben, ám nem fizikai sérülés vagy hasonló probléma ellen. A biztosítást azok kötik, akiknek komoly anyagi problémát okozhat, ha esetleg túl jók vagy szerencsések a játékban.
Vágólapra másolva!

Világszerte számos különös eseményre lehet biztosítást kötni, ám a legfurcsább szolgáltatás valószínűleg Japánban érhető el. A lelkes és tehetséges (vagy szerencsés) golfozók ugyanis arra az esetre köthetnek biztosítást, ha túl jól játszanak.

A szigetországban régi hagyomány, hogy ha egy társaság golfozni megy, és valakinek sikerül egy ütésből betalálnia a lyukba (hole-in-one), annak ajándékokat és italokat kell vásárolnia a barátainak.

Ez azonban rendkívül költséges szerencse, így egyes biztosítók előálltak egy szolgáltatással, amely ebben az esetben segíti a játékos ügyfelet. A kötvény legfeljebb 3000 dollár értékű ünneplést fedez, a díja pedig évi 65 dollárnak (kb. 23 ezer forint) felel meg.

Japán híres arról, hogy a legkülönbözőbb társas tevékenységek köré is szigorú hagyományok épülnek. A golf esetében azonban nemzetközi összevetésben is különösen furcsa, hogy míg a legtöbb országban a barátai hívják meg valamire azt, aki egy ütéssel a lyukba talál, Japánban épp a fordítottja szokás.

Japánban sokba kerülhet, ha valaki túl szerencsés a golfban Forrás: AFP/Philip Fong

Az 1980-as évek japán gazdasági fellendülésének csúcspontján ezek a partik már olyan hatalmasak és fényűzőek voltak, hogy a költségeik akár több 10 ezer dollár értéket is elértek. Bár azóta visszafogottabbak lettek az ünneplések, ennek eredményeként gondolták azt a biztosítók, hogy érdemes lehet belépni erre a területre.

Bármennyire furcsának tűnik, a kötvény igen népszerű. Az első biztosítással még 1982-ben állt elő a Kyoei Mutual Fire and Marine Insurance nevű társaság, ám mára legalább 30 vállalat kínál hasonló szolgáltatást. Ez pedig rendkívül jövedelmező üzlet, ugyanis a „hole-in-one" a golfban nagyon ritka, vagyis a díjakból összeálló piac már évi 220 millió dollár méretű.

A japán biztosítótársaságok becslése szerint minden 10.700 golfkörben egyszer fordul elő ilyen szerencsés találat.

A biztosítás ráadásul népszerű is. Közel 4 millió amatőr golfozó rendelkezik ilyen kötvénnyel, vagyis a japán golfozók közel 40 százaléka.

Forrás: Knowledgenuts