A májat is károsíthatja ez az élelmiszer, ne egye meg!

Young,Woman,Suffering,From,Anorexia,With,Croissants,In,Kitchen refusing,caucasian,suffering,slim,sick,body,fit,loss,problem,fem Young woman suffering from anorexia with croissants in kitchen
Young woman suffering from anorexia with croissants in kitchen
Vágólapra másolva!
A forgalmazók Ázsia Bt. (Budapest); Terravida Kft. (Remeteszőlős); Asian Home Kft. (Budapest); Lucky Lili Sunrise Kft. (Budapest) visszahívást jelentettek be egy alapvető ázsiai élelmiszerre. A terméknek ugyanis magas az ásványi olaj tartalma - áll Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójában.
Vágólapra másolva!

A visszahívással érintett termék adatai:

Termék neve: Yi Yuan Szezámolaj fekete szezámmagból (100% Pure Black Sesame Oil)

Probléma jellege: magas ásványi olaj tartalom

Kép a termékről:

Szezámolaj fekete szezámmagból Forrás: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Bejelentő: Németország (RASFF: 2023.6095)

Termékek megnevezése: Szezámolaj fekete szezámmagból (100% Pure Black Sesame Oil)

Márka: Yi Yuan

Minőségmegőrzési idő: 20/02/2026

Kiszerelés: 150 ml

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Miért lehet gond a magas ásványi olaj tartalom?

A Nébih tájékoztatása szerint az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatóak szénből, földgázból vagy biomasszából. Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján, de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból, technológiai segédanyagokból, élelmiszer-adalékanyagokból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (pl. papír, karton) is. 2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól. Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak. Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer-minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken aromás szénhidrogéntartalmuk. Az élelmiszerekben és az élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének előfordulási szintjeinek nyomon követése ajánlott az Európai Unióban.