Óriási lottócsalás - milliókat kerestek a csalók, apa és fia

lottónyertes, lottónyeremény, powerball, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Adócsalásban és pénzmosásban is bűnösnek találták egy massachusettsi család két tagját: a 63 éves apát és a 29 éves fiát azért ítélték el, mert egy bonyolult, lottónyeremények beváltására épülő csalássorozattal több millió dollárral megkárosították az államot.
Vágólapra másolva!

14 000 nyertes lottószelvényt váltott be egy massachusettsi család kilenc év leforgása alatt, 2011-től 2020-ig. Emögött nem egy mesébe illő szerencsesorozat, hanem egy kifinomult, és sokáig jól működő csalási séma állt. Tettükkel az elkövetők kivívták az állam történetének legnagyobb lottócsalása kétes címet, amellett, hogy mintegy 6 millió dollárt (nagyjából 2 milliárd forint) kárt okoztak az adófizetőknek - számol be az esetről az Insider alapján a Yahoo News.

Így működött a "tíz százalékos" séma

Az eset egyik különlegességét az adja, hogy a csalók meglehetősen sokáig tudták kárt okozó tevékenységüket folytatni, amihez lottószelvényeket áruló kiskereskedőkből szerveztek asszisztáló hálózatot. Az úgynevezett "tíz százalékos séma" alapját az jelentette, hogy az amerikai lottójátékokon a nagyobb nyeremények után a nyertesek nem szívesen fizetnek adót, aminek mértéke főleg akkor tekintélyes, ha nyereményüket egy összegben szeretnék felvenni. Sok lottónyertes pedig a nyilvánosságot sem vállalja. Ilyenkor léptek a színre a "tíz százalékos" csalók.

Illusztráció Forrás: AFP/Scott Olson

Felajánlották, hogy készpénzben kifizetik a nyertes részére nyereményének 90 százalékát, természetesen nem hivatalosan, azaz úgy, hogy ne kelljen belőle adóznia. Ez sok nyertes számára vonzó ajánlatot jelentett. A csalók a nyertes szelvénnyel felvették a nyereményt, amin így - látszólag - a 10 százaléknyi különbözet volt a nyereségük. Ám a történet itt nem ért véget. Apa és fia - látszólag törvény követően - még be is jelentették adóbevallásukban a nyereményt, formailag adóztak is belőle. Csakhogy bonyolult könyvelési trükkökkel jelentős költségeket - többek között szerencsejátékokból fakadó veszteségeket - állítottak azzal szembe.

Az ügyeskedésnek az lett a vége, hogy nem csak hogy többször elkerülték a személyi jövedelemadó megfizetését, hanem sokszor még visszatérítést is kaptak.

Itt persze nem dollármilliárdokról van szó, hanem viszonylag nagy összegű - de nem rekordot jelentő - lottónyeremények töredékéről. A hangsúly azonban azon van, hogy ezek az összegek hosszabb időtávon egész sok pénzt jelentenek. A család - a csalásban részt vett egy másik fiú is, aki később kiszállt az elkövetésből és vádalkut kötött az ügyben - kilenc év alatt

több mint 2 millió dollárhoz jutott összesen 20 millió dollár nyereményt érő, 14 ezer szelvénnyel, amihez még 1,2 millió dollár jogtalan adóvisszatérítést is begyűjtöttek.

Az állami hatóságok és a lottótársaság szerint a fenti séma szinte mindenütt felbukkant már, ahol lottójátékot rendeznek, de ez esetben különösen nagy értékű csalássorozat zajlott le, ami mindent egybevetve 6 millió dollár kárt okozott az adófizetőknek.

Így buktak le a csalók

A Boston Globe tudósítása szerint Massachusetts állam lottótársaságánál valakinek egy idő után szemet szúrt, hogy milyen kivételesen szerencsés az a család, amely évente több száz alkalommal jelentkezett nyereményért. Később kiderült: a férfiak hatalmas hálózatot működtetek, bevonva több tucat lottózót, ahonnan a dolgozók vagy tisztviselők telefonon értesítették őket arról, ha nagy összegű nyertes szelvény tulajdonosa jelentkezett náluk. A csalók ilyenkor léptek akcióba. De arra is figyeltek, hogy ne váljanak túlságosan gyanússá, így volt, hogy ők maguk is fizettek idegeneknek azért, hogy helyettük váltsák be a szelvényeket.

Kilenc éven át folytatták üzelmeiket a csalók (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A lottótársaságnál végül az adóhatóság bevonásával sikerült felgöngyölíteni a gyanúsan szerencsés család üzelmeit. A vállalat egyik munkatársa elmondta: szakértőik kiszámolták azt is, ahhoz, hogy valaki kilenc év alatt ilyen gyakran nyerjen a lottón, naponta 22.859 szelvényt kellene vásárolnia. Kizárható tehát, hogy ugyanazok a személyek ennyire szerencsések legyenek.

Az állam történetének eddigi legnagyobb lottóbotránya nem pusztán az ügy központi szereplőiről szól. A két férfit öt év, illetve 50 hónap börtönbüntetésre ítélték tettükért, kötelezték őket "nyereményük" visszafizetésére, valamint az említett 6 millió dollárnyi kár megtérítésére is. Emellett a szerencsejátékokat szervezők cég több mint 40, a csalássorozatban érintett árusítóhelytől vonta vissza lottóengedélyét vagy függesztette fel azt.