A néhai királynő szokatlan hobbija 100 millió fontot hozott a fiának

Erzsébet kirélyné, Erzsébet királynő, II. Erzsébet, királyné, divat, színes, kalap, öltözet, öltözék, kiegészítő
Britain's Queen Elizabeth II smiles as she attends a Solemn Drumhead service at Royal Hospital Chelsea on June 28, 2014 in London. The ceremonial Drumhead Service of Remembrance for those who volunteered to serve in the First World War is being held on the Centenary of the assassination of Archduke Franz Ferdinand. AFP PHOTO/STUART C. WILSON/POOL (Photo by STUART C. WILSON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A néhai II. Erzsébet királynő több hobbinak is hódolt, de az egyiket különösképpen szerette, aminek ma már százmillió fontot (43 milliárd forintot) érő gyűjteményét fia, III. Károly király örökölte. 
Vágólapra másolva!

A néhai II. Erzsébet királynő nagyon elfoglalt életet élt a trónon töltött 70 éve alatt, ennek ellenére mindig talált időt a hobbijaira. A többség előtt a lovaglás és a skót tánc iránti múlhatatlan szenvedélye volt ismert, de a tavaly szeptemberben, 96 éves korában meghalt uralkodó a bélyeggyűjtés iránt is élénk érdeklődést mutatott. Tette ezt olyan nagy lelkesültséggel, hogy az általa is felhalmozott gyűjtemény a becslések szerint ma már százmillió fontot érhet, köszönhetően néhány ritka és értékes darabnak, amelyek a tulajdonába kerültek.

A királynő - akiről nemrég egy európai repteret is elneveztek - halála előtt évtizedeken át gyűjtötte a bélyegeket, és

lenyűgöző gyűjteménye között van egy mauritiusi is, amit 2002-ben önmagában 2 millió fontra becsültek.

A mauritiusi posta 1847-es bélyege az egyik legértékesebb a világon - számolt be a Telegraph.

Az évek során a néhai uralkodó állítólag olyan nagy gyűjteményt halmozott fel, hogy mintegy 300 albumot és 200 további dobozt töltött meg, amiket a Szent Jakab-palota páncéltermében tárolnak. A királynő azonban nem maga kezdte el a gyűjtést, ez generációk óta folyamatosan öröklődik tovább.

II. Erzsébet brit királynő Forrás: AFP / 2014 Getty Images / Stuart C. Wilson

Amikor a királynő átvette a gyűjteményt, úgy döntött, hogy a "feleslegessé vált" bélyegek egy részét elárverezi, és a pénzből új bélyegeket vásárol. A Telegraph szerint az eladott darabok 2001-ben nagy sikert arattak a vevők körében, és a 200 darabja 750.000 fontot hozott. A királynő a nyereségből 250.000 fontot egy 10 darabból álló, egyedülálló Penny Black készletre költött.

Tavalyi halála után a gyűjtemény - amely Royal Philatelic Collection néven ismert - a fiára, III. Károly királyra szállt. A gyűjtemény nem része az uralkodó magánvagyonának, ezt napi szinten a Privy Purse és a Treasurer's Office gondozza.

Nemrég egyébként rekordáron kelt el II. Erzsébet brit királynő egykori személyautója is, erről az Origo is beszámolt.

Forrás:Mirror