Őrült, megalázó módon jutalmazták az atomtudósokat Észak-Koreában

Yongbyon Nuclear Facility, Észak-Korea, észak-korea atomprogram
A Yongbyon Nukeláris és Fegyverkezési Kutatóközpont az észak-koreai fővárostól, Phenjantól északra
Fotó: DigitalGlobe
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott, hogyan jutalmazták meg Észak-Koreában a nukleáris kutatóintézetekben dolgozókat. Az biztos, hogy ottani viszonyok szerint sok pénzhez jutottak, de ahogyan azt el kellett költeniük, mindennél megalázóbb volt. Az állampárt azt is elvárta, hogy mindehhez mosolyogjanak.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan Észak-Korea állampártja, a  Munkapárt hozta meg azt a javaslatot 2021 elején, 8. kongresszusán, aminek alapján elindult az ország nukleáris arzenáljának korszerűsítése. Phenjan, illetve maga Kim Dzsongun állt a program élére, aki még abban az évben bejelentette, hogy a nukleáris kutatóintézetekben dolgozók négyszer akkora bónuszt kapnak, mint más intézetekben dolgozók – feltéve persze, hogy sikerül teljesíteniük a kitűzött kutatási-fejlesztési célokat.

Bejelentette azt is, hogy a kifizetéseket a párt pénzügyi alapjából teljesítik – minderről az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó Daily NK számol be forrásai alapján. A diktátor azt is közölte, hogy örömmel vennék, ha a jelenleg aktív kutatók gyerekei a szüleikével megegyező pályát választanák, és maguk is nukleáris szakértőkké, az atomenergetika területén dolgozókká válnának. 

Észak-Korea vezetője egy kutatóintézetben a 2022-ben készült felvételen:

image

Millókat osztottak ki a jól teljesítőknek

A kiszivárgott információk szerint még 2022 júniusában nagyszabású ünnepséget rendeztek a nukleáris fegyverek laboratóriumában. Az eseményen az állampárt központi bizottsága megjutalmazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatókat.

Az információk szerint a párt nagyon komolyan vette az eseményt. Részletesen, grafikonok és illusztrációk segítségével bemutatták, melyik kutató hogyan teljesített 2021-ben és 2022-ben, milyen arányban sikerült elérniük a kitűzött célokat, és így tovább.

A pénzügyi bónuszokat valóban kifizették: a húsz legjobban teljesítő atomtudós, 400 ezer és 8 millió észak-koreai won közötti összeget kapott, eredményességüktől függően. 

Forintban az utóbbi összeg nagyjából 3,2 milliónak felel meg.

Különös mellékszál a történetben, hogy bár a jutalom mértékét wonban határozták meg, a fizikailag átadott borítékokban amerikai 50 dolláros címletek voltak. Ahogy az Origo megírta, a szankcióktól sújtott Észak-Korea mindent megtesz azért, hogy valutához jusson, ráadásul az amerikai dollár vezető hamisítója a világon. Ám az mindenképpen érdekes, hogy egy pártrendezvényen dollárt osztottak.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. szeptember 6-án közzétett képen az ország első, taktikai atomfegyverrel felszerelhető tengeralattjárója
Fotó: AFP / AFP or licensors / KCNA

Szigorúan ellenőrizték a vásárlásokat

Az atomtudósoknak és kutatóknak kifizetett összegek Észak-Koreában kifejezetten magasnak számítanak. Csakhogy azzal igen korlátozottan rendelkezhettek a megjutalmazottak.

Az ünnepség után ugyanis mind a 20 megjutalmazottnak egyéni költési tervet kellett készíteni arról, miket vásárolna a jutalom összegéből, mégpedig azonnal.

Az elvárás indoka az volt, hogy mivel a párt kasszájából kapták a jutalmat, ezért tételesen be kell számolniuk a pártnak arról, mire szeretnék költeni a pénzt.

Szóbeli közlés erre nem is volt elegendő a pártnak: a korábban leadott vásárlási terv teljesülését később bizonylatokkal (nyugtákkal) kellett igazolni, vagy olyan dokumentumot benyújtani, amelyeken három tanú aláírása hitelesíti a vásárlásról szóló állítást.

Röviden: 

az atomkutatók nem költhették el tetszésük szerint a jutalmukat, hiszen számolniuk kellett azzal, hogy költéseiket utólag majd ellenőrzik.

Mindazonáltal az ünnepségen a kutatók és családtagjaik végig mosolygósak maradtak. Sok észak-koreai pedig, köztük a más jellegű kutatóintézetekben dolgozók, irigyen tekintettek az atomtudósokra.

A 2017-ben készült felvételen egy phenjani élelmiszerbolt: a fővárosban korábban árubőség volt tapasztalható
Fotó: Ed JONES / AFP / Focus by Kang Jin-kyu

A jó teljesítő kutató gyerekének pályáját is kijelölte

Ehhez ugyanakkor az imént említett körülményt érdemes figyelembe venni – emlékeztetnek arra a Daily NK szerzői. Ez pedig az, hogy Kim Dzsongun korábbi óhaja az észak-koreai szabályoknak megfelelően vélhetően több volt mint egyszerű és elfelejthető kérés.

Azaz a megjutalmazottak gyerekeitől 

a rendszer elvárja, hogy a nukleáris energiával foglalkozó pályára lépjenek, és később majd elősegítsék az ország polgári és katonai célú nukleáris projektjeinek megvalósulását. Életpályájukat tehát nem választhatják meg szabadon.

A vásárlás kérdéséhez visszatérve, érdemes azt is megemlíteni, hogy a világtól elzárkózó Észak-Korea a koronavírus-járvány óta nagyon komoly gazdasági válsággal küzd, külkereskedelmét szinte teljesen leállította. Ugyanakkor a vidék és a főváros, Phenjan között az árukínálatban is nagy volt a szakadék a járvány előtt. A szűk észak-koreai elit tagjai a legdrágább külföldi luxuscikkeket is megkaphatták és meg is vették a főváros nyugati típusú boltjaiban.