Hihetetlen alakú drágakövet találtak a mesebeli királyságban

Vágólapra másolva!
169 karátos fehér gyémántot találtak a Letseng-bányában, a dél-afrikai Lesotho országában. Ez már a negyedik 100 karátnál nagyobb kő, amit a világ legmagasabban fekvő gyémántbányájában találtak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a Lesothói Királyságban működik a világ tengerszinthez mérve legmagasabban fekvő gyémántbányája, a Letseng. Onnan a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek, melyekről a bányát üzemeltető cég külön közleményt ad ki. 

Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek.

A Gem Diamonds közleménye szerint most egy 169,15 karátos, II. típusú, azaz drágakő minőségű fehér gyémántot találtak a bányában. Ez már a negyedik, 100 karátnál nagyobb drágakő idén, amit onnan emelnek ki:

Április 18-án újabb különleges gyémántra bukkantak a Letseng-bányában
Fotó: Gem Diamonds

Emlékezetes: 2020-ban november hónapban már a 16., száz karátosnál nagyobb gyémántot találtak meg a bányában. A bányát üzemeltető Gem Diamonds nevű vállalat közlése szerint akkor egy 117,47 karátos, II-es típusú fehér gyémánt került elő.

17 millió dollárt, azaz mintegy 6,1 milliárd forintot adtak négy gyémántért egy meghívásos tenderen, melyet az angolai állami gyémántipari vállalat szervezett, jelentette be az ausztrál Lucapa gyémántipari vállalat. A köveket az angolai Lulo hordalékbányában találták, írja a Mining.com.

Novemberben egy nagyon ritka kék gyémánt több mint 40 millió dollárért (14 milliárd forintért) kelt el a Christie's genfi árverésén. A gyémánt 17,61 karátos, körte alakú és egy gyűrűbe foglalták.

A cég 250 éves aukciós történelmében mindössze három, 10 karátnál nagyobb élénk kék gyémánt került eladásra, 2010-ben, 2014-ben és 2016-ban, ahogy azt akkor megírtuk.

Ez a gyémánt a legritkábbak közé tartozik állt  az aukciósház közleményében.

Kínai tudósok pedig létre hozták a világon elsőként azt a 3 karátos gyémántot, ami kizárólag vörös bazsarózsából származó szénelemekből származik

A bazsarózsák családjába tartozó pünkösdi rózsa
Fotó: Shutterstock

A sikerhez nagymértékben hozzájárult, hogy a múlt hónap végén a város bazsarózsakertje beleegyezett abba, hogy a gyémántgyártó vállalat rendelkezésére bocsátja az egyedi gyémánt elkészítéséhez szükséges bazsarózsákat, köztük egy közel 50 éves pünkösdi rózsát.