Kiderült, melyik a világ legfiatalabb és legidősebb országa

Vágólapra másolva!
Egy kicsiny európai államban van a világ legidősebb népessége, miközben számos afrikai államban hihetetlenül nagy arányban élnek nagyon fiatalok egy friss elemzés adatai szerint. Ezekből azonban meglepő következtetések adódnak.
Vágólapra másolva!

Elkészült egy lista a világ országairól, melyen az egyes államok és területek azután követik egymást, hogy 2024-ben mekkora a becsült medián életkor ott. A medián életkor egy könnyen értelmezhető demográfiai adat: azt az életkort jelöli, mely "megfelezi" a népességet. Egy ország medián életkora pontosan az az életkor, amelynél a lakosság fele idősebb, a másik fele pedig fiatalabb. A medián életkor adatát a kormányok és a vállalatok is egyaránt figyelembe veszik, amikor arról döntenek, milyen állami közszolgáltatásokat kell megerősíteni, vagy mely termékekre lesz várhatóan lakossági kereslet a boltokban.

japán, open-air market, people
Helyiek és turisták, nézelődő emberek Tokió egyik legnagyobb piacán Japánban idén áprilisban
Fotó: AFP / Philip Fong

Európai országok a lista elején

Az adatok alapján összeállított 2024-es listát Monaco vezeti: a kicsiny, de nagyon gazdag európai hercegségben a medián életkor idén 57 év (kerekítve). 

Ez azt jelenti, hogy a lakosság fele 57 éves illetve ennél idősebb Monacóban. 

A lista második helyén a Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoport áll 51 évvel. Jogi értelemben a terület nem teljesen szuverén: a Kanada délkeleti partjainál található néhány sziget az egykori francia gyarmatbirodalom egyik utolsó maradványa, Franciaország társult állama.

A harmadik helyen Japán áll 50 év medián életkorral. Ahogy az Origo megírta, Japánban már régóta kongatják a vészharangot az elöregedő társadalom miatt, melynek két fő mutatója van: Japánban irigylésre méltóan magas az átlagos életkor, ám miközben a társadalomban sok az idős, nem születik elég gyerek. Ez a japán várakozások szerint már a következő évtizedekben súlyos gazdasági nehézségekhez vezethet.

A medián életkor szerint legidősebb népességgel bíró országok top 10-es mezőnyében a 4. helyen szintén egy kicsiny európai ország áll, Andorra (49 év). Az 5. helyen Olaszország (48 év), a hatodik helyen Saint-Barthélemy, Franciaország tengerentúli területe (47 év). A 7. helyen a speciális jogállású Hongkong található (47 év, lefelél kerekítve), míg a 8-10. helyen szintén európai országok szerepelnek: Spanyolországban, Németországban és Görögországban is egyaránt 47 év (mindegyiknél felfelé kerekítve) a medián életkor.

A kicsiny Monaco a világ egyik leggazdagabb országa, ám 2024-ben a legmagasabb medián életkorral bír
Fotó: Shutterstock/Atomov

Ezekben az országokban a legfiatalabb a népesség

A legfiatalabb népességgel bíró országok tízes listáját (ami tehát megegyezik a teljes országlista utolsó tíz helyével) afrikai országok uralják. Mutatjuk az országneveket fordított sorrendben, azaz a legutolsó ország népessége a legfiatalabb:

  • Burundi - 18 év
  • Bissau-Guinea - 18 év
  • Mozambik - 17 év
  • Benin - 17 év
  • Kongói Demokratikus Köztársaság - 17 év
  • Csád - 17 év
  • Mali - 16 év
  • Angola - 16 év
  • Uganda - 16 év
  • Niger - 15 év (pontosan: 15,2 év)

Ez tehát azt jelenti, hogy az idénre becsült medián életkor alapján a világ legfiatalabb országa népesség alapján Niger, ahol a lakosság fele legfeljebb 15 éves.

ruanda, kigali, utcakép (2022)
A legalacsonyabb medián életkor afrikai országokban van - utcakép Ruanda fővárosában, Kigaliban. Ruanda a világ egyik legnagyobb népsűrűségű országa
Fotó: Origo / Juhász Péter

Komoly kihívásokra utalnak az adatok

A világon tapasztalható demográfiai kihívásokra régóta figyelmeztetnek a kutatók, így a friss medián életkori adatok újra felhívják a figyelmet azokra.

Minél magasabb egy országban a medián életkor, a társadalom annál inkább elöregedőnek tekinthető. Az elöregedő társadalmak nem tudnak kitérni az emiatt jelentkező gazdasági kihívások elől. 

A demográfiai folyamatok változását jól mutatja, hogy a 10 legöregebb népességű ország között 6 európai állam szerepel.

Ezt az a beszédes, ENSZ által közölt átlagadat egészíti ki, miszerint minden négy európai állampolgárból egy 60 éves vagy afölötti életkorban van.

Ráadásul az országok összehasonlításában öregedő társadalommal bíró európai országok gazdag államoknak tekinthetők, ahol viszonylag magas a várható élettartam. Az élen álló Monaco statisztikai értelemben a világ leggazdagabb államai közét tartozik, ahol kiugróan magas a milliomosok aránya is. A medián életkor alapján viszont az európai hercegség népessége idős.

Ezzel szemben az afrikai államok nagyon fiatal népessége olyan demográfiai jellemző, mely első pillantásra akár irigyelhető is lehet. 

Csakhogy a legfiatalabb népességgel rendelkező afrikai országokban a magas születésszámok nagyon alacsony várható élettartammal társulnak,

ami statisztikai alapon elősegíti a szinte hihetetlenül alacsony medián életkort.

Ráadásul az alacsony medián életkorú országoknak az egyébként örvendetesen nagy számú gyerek és serdülő éppúgy kihívás, mint a gazdagabb, de elöregedő társadalmakban az idősek növekvő aránya. A sok gyereknek ugyanis komoly oktatási-nevelési intézményrendszerre lenne szüksége, aminek kiépítése több szegény országnak gondot okoz. Ha pedig később a felnövekvőkből felnőttek lesznek, megfelelő gazdasági bővülés nélkül a munkaerő-piacnak jelent majd kihívást foglalkoztatásuk. 

emberek, people, illusztráció
Tömegek New York-ban: helyi lakosok várják az idei észak-amerikai részleges napfogyatkozást április 8-án egy megfigyelési ponton
Fotó: Getty Images via AFP/2024 Getty Images/Spencer Platt

Ugyanakkor az is igaz, hogy 

ha a friss, fiatal munkaerőt sikerül a gazdasági folyamatokban tartani, azaz munkával ellátni, az óriási löketet ad az adott országban az egy főre jutó jövedelem növekedésének.

Az itt bemutatott elemzésben Magyarország a lista 27. helyén áll, 45 év medián életkorral.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!