Hamis webáruházakat hoztak létre csalók egy népszerű üzletlánc nevében

CCC cipőbolt
CCC cipőbolt
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adott ki a CCC Hungary. A vállalat közleménye szerint értesültek arról, hogy az online térben hamis webáruházak jelentek meg, az ezek mögött állók visszaélnek a népszerű üzletlánc nevével. A vállalat figyelmezteti a vásárlókat, hogy a hamis oldalak mögött nincs valódi árukészlet, a megtévesztő oldalakon szereplő, piaci áron alul hirdetett termékek pedig nem jutnak el a vevőkhöz.
Vágólapra másolva!

A CCC ügyfélszolgálatára beérkezett panaszok alapján értesült arról, hogy az alábbi domain-neveken hamis CCC termékeket értékesítenek:

  • cccmall.top,
  • cccoutlet.top,
  • cccmalls.top,
  • ccconline.top,
  • cccstash.top,
  • cccstore.top,
  • cccshopvip.top,
  • cccmallvip.top.

A cipőáruház hangsúlyozza, hogy

ezek a webshopok semmilyen kapcsolatban nincsenek a hivatalos CCC webáruházzal,

így a megszokott magas minőséget és a szállítás biztonságát nem tudják garantálni.

A CCC egyik áruházának homlokzata (illusztráció) Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Sokakat becsaptak a hamis webáruházak

A vásárlói panaszok azt mutatják, hogy a fent említett webshopokról rendelt és kifizetett termékek sosem érkeznek meg, és az összeg a vásárlók szándékán kívül ismeretlen céghez kerül.

A vállalat a webshopok megjelenése után azonnal intézkedett; rendőrségi feljelentést tett a történtek miatt, és bejelentést tett a fogyasztóvédelmi hatóságnál is.

A hamis weboldalak tartalmi korlátozására a CCC számára nem áll más eszköz a rendelkezésére, kizárólag a tartalmak jelentése a hatóságok felé.

Csak a hivatalos webáruházból szabad vásárolni

A cég vezetője, Kalovits Gábor hangsúlyozta, hogy a fogyasztók védelme kiemelkedő fontosságú számunkra: egyúttal kérik, hogy a vásárlók csak a hivatalos weboldalukról rendeljenek árukat.

A CCC kéri az érintett vásárlókat, hogy amennyiben gyanús webshopokkal találkoznak, úgy azt jelentsék az érintett hatóságok felé.

Ahogy az Origo arra több cikkében felhívta a figyelmet, az online felületek használatának terjedésével az adathalászok, csalók módszerei is egyre kifinomultabbak. Sokszor jelennek meg egy-egy ismert kereskedő webshopját megtévesztően jól lemásoló, csaló weboldalak is.

Arra is egyre többször van példa, amikor fontos közszolgáltatásokat nyújtó cégek nevében próbálják megtéveszteni a gyanútlanokat.

Ugyanakkor a csalási kísérletek ellen lehet és kell is védekezni. A legtöbb csalási formánál vannak jelei, és legtöbb próbálkozás körültekintéssel, elemi óvatossággal megelőzhető.