Irányelvek a szja-bevalláshoz

Vágólapra másolva!
Új vállalkozói körrel bővült az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnak (APEH) címzett pénzügyminiszteri irányelv. A PM öt éve ad útmutatást az adóhivatalnak arra nézve, hogy mely esetekben kell szja-bevalláskiegészítésre felszólítani az önálló tevékenységet végző magánszemélyeket.
Vágólapra másolva!

Új vállalkozói körrel bővült az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnak (APEH) címzett pénzügyminiszteri irányelv. A PM öt éve ad útmutatást az adóhivatalnak arra nézve, hogy mely esetekben kell szja-bevalláskiegészítésre felszólítani az önálló tevékenységet végző magánszemélyeket (például egyéni vállalkozókat). Tavaly a megcélzott több mint 8400 vállalkozó közül 274-en korrigálták bevallásukat (összesen 11,5 millió forint adótöbblettel).

A 2000. évi szja-bevalláshoz kiadott irányelvben a főállású egyéni vállalkozóktól elvárt jövedelem alsó határa 306 ezer forint (az akkori minimálbérrel számolva), a felső határ 1 millió 729 ezer forint (a 1999-es átlagos bérjövedelem plusz a 2000-re becsült bruttó átlagkereseti indexszám, szorozva kettővel).

Az irányelvben persze nem szerepel egyenként minden szakma, csupán azok, melyeknél az átlagjövedelem meghatározásához minimum 20 egyéni vállalkozó tavalyi adóbevallása szolgált alapul. Más esetekben szakmai gyűjtőkategóriákat hoztak létre. A 2000-re kiadott irányelv összesen 434 szakmát különböztet meg.

(Népszava)

Ajánlat:

APEH