<P>Osztrák tulajdonba került egy Somogy megyei falu</P>

Vágólapra másolva!
A Somogy megyei Bárdudvarnok földjének kétharmada osztrák tulajdonba került, amikor a csődbe jutott állami gazdaságot 1993-ben privatizálták. Az osztrák Kft. birtokolja az utak, a közterületek többségét, sőt a zártkertek egy részét is. A falu polgármestere a Miniszterelnöki Hivataltól remél segítséget, bár jelenleg nincs jogi lehetőség a helyzet rendezésére.
Vágólapra másolva!

Példátlan, ami a Kaposvártól mindössze néhány kilométerre fekvő településsel történt: a több mint ötezer hektárnyi területének kétharmada osztrák tulajdonba került, s pillanatnyilag nincs jogorvoslati lehetőség a helyzet megmásítására.

Forintos László, a település polgármestere elmondta: miután minden fórumot végigjártak, most a Miniszterelnöki Hivataltól kértek segítséget az áldatlan állapot megszüntetéséhez. A polgármester is csak akkor értesült e meglepő körülményről, amikor néhány éve be akarták vezetni a gázt a faluba. Az engedélyekhez kikérték a tulajdoni lapokat, s ekkor szembesültek a ténnyel, hogy útjaik, közterületeik, belterületi földjeik jó része egy osztrák tulajdonú kft. birtokában van.

A helyzet fonákságára jellemző példaként a polgármester elmondta, hogy amikor szerettek volna méltó emléket állítani a két világháborúban elesetteknek a falu egyik közterén, kiderült, hogy az sem az ő földjük.

Mindenhonnan csak elutasítást kaptunk, de hát a törvényeket is csak emberek csinálják, s ha ez nincs jól, márpedig nincs, akkor valami úton-módon megoldást kell találni - mondta Forintos. Egy kérvényben megírtuk a történetet - jelenleg ezt tanulmányozzák a Miniszterelnöki Hivatalban -, s hogy ez a mostani helyzet nem jó sem nekünk, sem az osztrák tulajdonosnak - tette hozzá.

A történet szerint a hetvenes években, amikor a helyi termelőszövetkezet tönkrement, a földjeit az állami gazdaság vette át, aztán a kilencvenes évek elején a gazdaság is csődbe jutott- idézte fel az eladást megelőző időszakot a polgármester. Tájékoztatása szerint, amikor az ÁPV Rt. 1992-ben áruba bocsátotta a gazdaságot, még nem volt rá jelentkező, azután egy évre rá jelentkezett egy osztrák állampolgár.

Forintos László szerint a lelketlen és minden körültekintést nélkülöző privatizációt tetézte, hogy az érintett hivatalok egyike sem figyelt fel az ily módon kialakult áldatlan állapotokra. Először, a már említett fejlesztés okán, értesültünk arról, hogy szinte csak talpalatnyi földünk maradt, azóta tart a kálváriánk - panaszolta az elöljáró. Hozzátette: sokan még nem is tudják, hogy az a föld, amit egész életükben műveltek és ma is gondoznak, már nincs a tulajdonukban. De nem is merjük megmondani nekik, még reménykedünk - jegyezte meg Bárdudvarnok önkormányzatának vezetője.

(MTI)

Ajánlat:

Somogy megye honlapja