Világbajnok egri bortermelő

Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a borok április végén Bordeaux-ban megrendezett nem hivatalos világbajnokságán Vincze Béla egri borász 2000-es évjáratú Cabernet franc vörösborával. Vincze mellett még két magyar bortermelő kapott dobogós helyet. A világ legnagyobb borversenyén közel 5000 minta szerepelt.
Vágólapra másolva!

Az elismerés értékét növeli, hogy Vincze Béla egy száraz vörösborral nyert aranyérmet. Bordeaux-ban, a vörösbor hazájában, vörös borral nyerni nagy dolog - mondta a termelő. A verseny teljes értékelését tartalmazó katalógust Vincze Béla még nem kapta meg, de a gyakorlat szerint a nemzetközi borversenyeken a minták 15-20 százaléka nyer valamilyen érmet.

Vincze Béla 1997 után - amikor egy 1994-es évjáratú Cabernet franc borral nyert a világbajnokságon - immár másodszor hozott el Bordeaux-ból aranyérmet. Mindmáig ő az egyetlen egri termelő, aki vörösborral érdemelte ki ezt a rangos elismerést. Az elismerés az egész egri borvidéknek erkölcsi és üzleti hasznot hozhat - mondta Vincze. Az idei bor világbajnokságon egyébként további egri borok is szereztek díjakat: ezüstéremmel díjazták Gál Tibor 2000. évjáratú Cabernet franc, bronzéremmel pedig szintén 2000-es évjáratú Chardonnay borát, illetve bronzérmet kapott Lőrincz György 2000-es Cabernet franc-ja is.

A világ legnagyobb borversenyén, amelynek évről évre Bordeaux ad otthont, közel ötezer borminta szerepelt.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Borok

Korábban:

Kétmilliárd forintos támogatás a szőlő- és bortermelőknek
(2001. október 16.)