Vágólapra másolva!
A költségvetési hiány mérsékléséről vitatkozik a brit pénzügyminiszter és az ellenzék vezetője a davosi Világgazdasági Fórumon. Utóbbi szerint a görögök példájából kell okulni.
Vágólapra másolva!

"Nem igaz, hogy adott a választási lehetőség: hiánycsökkentés, vagy munkahelyteremtés. Vannak országok, amelyek nem választhatnak" - idézi a Guardian a davosi Világgazdasági Fórumon megszólaló David Cameront, a brit konzervatív ellenzék vezetőjét.

Cameron szerint Nagy-Britanniának minél előbb el kell kezdenie a deficit csökkentését. "Görögország esetében láthattuk, hová vezet, és milyen fájdalomal jár, ha nem látunk neki időben. A jelenlegi krízis könnyen adósságválsággá alakulhat" - mondta a toryk vezetője.

A brit büdzsé hiánya az idén elérheti akár a GDP 13 százalékát is, ezért egyre valószínűbb, hogy a hitelminősítő intézetek lerontják az ország adóskockázati besorolását. A jelenlegi pénzügyminiszter, Alistair Darling azonban - szintén Davosban - arra figyelmeztetett, hogy az óvatlan hiánycsökkentés kisiklathatja a gazdaságot.

Cameron szerint az országnak új növekedési modellre van szüksége. Több megtakarítás, befektetés, export, kevesebb kormányzati költekezés - adta meg a receptet.