Jó hír érkezett az amerikai munkaerőpiacról

2010.02.11. 15:46

Egyértelmű javulásnak indult az amerikai munkaerőpiac, mivel az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma erőteljesen csökkent.

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma január 2. óta nem mért alacsony szintre esett vissza. A friss munkanélküliek száma 43 ezerrel 440 ezer főre csökkent. Az előző heti adatot 3 ezer fővel felfelé, 483 ezerre korrigálták. A múl héten megismert magas adatokban szerepet játszott, hogy a januári ünnepnap miatt a bejelentések kitolódtak - magyarázta az adatot a Quaestor.

Az elemzői várakozások 465 ezer főről szóltak. Négyheti mozgóátlagon számolva a szám 469 500 főről 468 500 főre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyért folyamodók száma 4,617 millióról 4,538 millióra esett vissza.

Lényegében a megelőző heti megugrás előtti szintet láthattunk, fokozatosan mérséklődő kérelmeket, ami a munkaerőpiac lassú javulására utal. A heti adatokat azért is nagy figyelem kíséri, mert ezek alakulásából is próbálnak következtetni a havi adatsorokra. A recesszió kezdete óta mindössze egy hónapban, tavaly novemberben bővült a foglalkoztatottak száma- a foglalkoztatási helyzet javítása Obama elnök beszédeiben is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Barack Obama két hete jelentett be egy vállalkozás-ösztönző csomagot, amely segítségével munkahelyeket teremtetne. A kis- és középvállalkozások adókedvezményekben részesülnének, amennyiben munkaerőt vesznek fel. Az amerikai gazdaság kerékkötőjének jelenleg a magas, tíz százalékos munkanélküliséget tartják, mivel az USA gazdaságának nagy részét a fogyasztás adja, amely az állástalanság és az attól való félelem miatt visszaesett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK