A görög jegybankelnök szerint nincs szükség külföldi segítségre

2010.03.08. 13:52

Görögországnak nincs szüksége külföldi segítségre, hogy kilábaljon az adósságkrízisből - mondta hétfőn az ország jegybankjának vezetője. Szerinte a kormányzat "bátor lépéseket" tett a további nehézségek megelőzésére.

"Az a forgatókönyv, amely szerint szükséges lesz a segítség, nem válik valósággá" - fogalmazott George Provopulosz a Financial Times Deutschland című napilapnak adott interjúban. A jegybankelnök biztos benne, hogy Athén képes lesz kifizetni az államadósság refinanszírozásához szükséges mintegy 20 milliárd eurót

A görögországi deficit jelenleg négyszer magasabb annál a maximumnál, amelyet az Európai Unió engedélyez tagállamainak. Az athéni kormány ezért a válság kezelése érdekében a múlt héten szigorú megszorító intézkedéseket jelentett be, köztük adóemelést és a közszférában dolgozók bércsökkentését.

A megszorítások ugyanakkor országszerte tiltakozó akciókat és sztrájkokat váltottak ki, amelyek egyebek mellett zavart okoztak az ország légi és szárazföldi közlekedésében, egészségügyi szolgáltatásaiban és oktatási intézményeiben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK