Számlával adják a pénzt a németek a görögöknek

Vágólapra másolva!
Gyors és hatékony döntésre számít az Európai Bizottság Görögország hivatalos beadványával kapcsolatban, amelyben a deficitproblémákkal küzdő Athén kérelmezi a nemzetközi hitelcsomag aktiválását - közölte a testület pénzügyi szóvivője pénteken. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is gyorsan fog reagálni a görög kérelemre - közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója. Németország kész segíteni, de gyors intézkedést vár cserébe.
Vágólapra másolva!

Amadeu Altafaj Tardio EB-szóvivő az athéni bejelentést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa (Eurogroup) hozza majd meg uniós részről. Ezt megelőzően a bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) közös véleményt ad ki arról, megalapozottnak ítélik-e a görög kérést. A szóvivő leszögezte: korábbi döntéseivel az Eurogroup és az uniós vezetők már megteremtették a gyors hitelfelszabadítás lehetőségét.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója közleményben tudatta: "készen állunk arra, hogy gyorsan döntsünk a kérdésben". Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter - aki részt vesz az IMF/Világbank hétvégi tanácskozásán - várhatóan szombaton találkozik Strauss-Kahnnal.

Számlával adják a pénzt a németek

A német kormány kész ugyan Görögország gyors megsegítésére, ugyanakkor elvárja, hogy Athén az eddiginél erőteljesebb erőfeszítéseket tegyen súlyos államháztartási helyzetének szanálására - nyilatkozta pénteken a berlini pénzügyminisztérium szóvivője.

A jelenlegi pénzpiaci spekulációk kapcsán a szóvivő annak a véleményének adott hangot, hogy azok a kialakult általános bizalmatlanságot tükrözik. Ennek oka pedig az, hogy a görög kormány még nem jelezte egyértelműen, milyen intézkedésekkel akar túllenni a válságon - tette hozzá.

Nincs ugyanakkor szó Athén automatikus megsegítéséről, előbb meg kell állapodnia egy hiteles takarékossági programról az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette ki a német kancellár pénteki rendkívüli sajtóértekezletén.

Angela Merkel elmondta, hogy minderről a nap folyamán telefonon tárgyalt görög kollégájával, Jeórjiosz Papandreuval, aki tájékoztatta őt arról, hogy ezek a tárgyalások még néhány napot igénybe vesznek. Merkel utalt arra is: ha a megállapodás megszületik, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak értékelnie kell, hogy Görögország megsegítése valóban az euró stabilitásának megszilárdítását szolgálja. A Görögországnak nyújtandó segély mértékéről, illetve formájáról ezt követően születhet döntés - tette hozzá a kancellár.

Napokon belül lehívna Papakonsztantinu

A görög pénzügyminiszter reményei szerint Görögország napokon belül lehívhat abból a segélycsomagból, amelynek aktiválását pénteken kérte az ország kormánya. Jeórjiosz Papakonsztantinu kijelentette: "Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nem lesz probléma a finanszírozással. Néhány nap elteltével lehívhatunk az összegből".

A döntést az elmúlt napok történései alapján hozták meg, különös tekintettel arra, hogy az Eurostat a korábbinál nagyobb államháztartási hiányt hozott ki a tavalyi évre vonatkozóan, egyúttal jelezte: továbbra is fenntartásainak ad hangot a Görögország által jelentett adatok minőségét illetően, ezért nem zárta ki, hogy a tényleges tavalyi hiány a bruttó hazai termék 13,6 százalékánál is magasabb lehet.