Három százalékkal nőtt a német GDP 2011-ben

Vágólapra másolva!
Bár az év végén már enyhe recesszióba fordult, 2011 egészében három százalékkal nőtt a gazdaság, részben a jelentősen felfutó belső fogyasztás következtében. 2012 elején még recesszió lehet, de az egész évre enyhe növekedést várnak.
Vágólapra másolva!

Az európai hitelválság ellenére jelentősen, 3 százalékkal nőtt 2011-ben a német gazdaság a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett előzetes adatai szerint. A növekedés ugyan nem éri el a 2006-os és a 2010-es rekordévek 3,7 százalékát, de így is kifejezetten jónak számít. A gazdasági növekedésben fontos szerepet játszott a belső fogyasztás 1,6 százalékos élénkülése, ami 15 éve a legjobb eredmény Németországban.

Árnyalja ugyanakkor az adatokat, hogy a növekedés a tavalyi éven belül nem egyenletesen oszlott el, az utolsó negyedévben már 0,25 százalékos visszaesést tapasztaltak. A Statisztikai Hivatal 2012-re egyszázalékos GDP-növekedést vár, de egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az év elején még visszaesésre kell számítani.

A növekedésnek is köszönhetően Németországban 1 százalékra csökkent az államháztartás hiánya, így először sikerült teljesíteni az EU stabilitási paktumában meghatározott feltételeket. A hír bejelentése után az euró erősödni kezdett az amerikai dollárral szemben a devizapiacon.