Vágólapra másolva!
Több száz bank mehet tönkre az év végéig Oroszországban, ami a hitelállomány 20 százalékét is érintheti, mondta Pyotr Aven, Oroszország egyik legnagyobb magánbankjának, az Alfa Banknak, az elnöke.
Vágólapra másolva!

Aven arra szólította fel az orosz kormányt, hogy tegyenek lépéseket a 30 vezető bank gyors feltőkésítése végett és jelentsék be előre, hogy kik részesülnek támogatásban, hogy így újra be tudják indítani a hitelek áramlását.

,,Talán a 20-20 legnagyobb bank, köztük az Alfa, támogatást kap. De több száz kis bank jövője kétséges." Mondta Aven a Financial Timesnak. Aven kritizálta a központi bankot is, ami szerinte túlzottan magasan, 15-19 százalék, tartja az alapkamatot.

Alexei Kudrin orosz pénzügyminiszter elismerte, hogy vannak gondok, ugyanis már 10 százalékot is elérte azon hitelek aránya, amiket csak késve fognak visszafizetni. Jelenleg a kormány azon dolgozik, hogy pénzt jutasson a bankoknak. Kötvények kibocsátását is tervezik, amiket utána bankrészvényekre cserélnének. A jelenlegi költségvetés 11,5 milliárd font hitelt juttatna a legnagyobb bankoknak.