Százezres leépítés jön a román állami szférában

Vágólapra másolva!
Jövőre összesen 150 ezer fős elbocsátásra lehet számítani Romániában a Banca Comerciala Romana (BCR) elemzése szerint. A leépítések legnagyobb része a közszférában fog végbemenni.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A bank előrejelzése szerint az elbocsátások miatt jövőre 9 százalékra emelkedhet a munkanélküliség az idei év végére várt 7,4 százalékról. A román statisztikai hivatal szerint júliusban 6,3 százalékos volt az állástalanok aránya, 572 ezren voltak állás nélkül, és jövőre már 820 ezren lehetnek.

A román állami vasutak (CFR) személyszállító részlegén is újabb elbocsátások lesznek. A vállalat vezetősége hitelt akar felvenni az alkalmazottak bérének kifizetésére - jelentette ki Radu Berceanu román közlekedési miniszter.

A hétfői romániai lapok által idézett tárcavezető szerint minél hamarabb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a jelenleg nyári szabadságukat töltő szakszervezeti vezetőkkel a tervezett elbocsátások megtárgyalása érdekében.

Berceanu szerint már így is késésben vannak, hiszen a CFR személyszállító részlege hitelhez akar folyamodni a bérek kifizetése érdekében. A tárcavezető nem részletezte, hogy mekkora kölcsönről van szó, de leszögezte, hogy ezt nem lehet a végtelenségig folytatni.

A CFR teherszállító, valamint az infrastruktúra karbantartásáért felelős részlege is súlyos anyagi nehézségekkel küszködik.

Az idén májusban már megállapodás született a felek között 3700 vasúti dolgozó elbocsátásáról. Az év elején a kormány 12 ezres elbocsátást tervezett, de ezt a szakszervezetek tiltakozással fogadták. A vasúttársság 75 ezer embert foglalkoztat, kormányzati bírálatok szerint a vállalat hatékonysága fele az EU-átlagnak.