Hőségriadó küszöbén

Vágólapra másolva!
A hét végéig hazánk jelentős területén az afrikai időjárás kimeríti a hőségriadó feltételeit. Különösen a nagyvárosokban van meg erre minden esély, ahol a felszín nagy hőelnyelése miatt az éjszakák is egyre melegebbé válnak.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a nyár harmadik hőhulláma, mely az előzőeknél is erősebb felmelegedést hoz. Ráadásul a hőség tartósnak ígérkezik. Egész héten át 35 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk, ezt követően is csak néhány fokos lehűlés várható. A tartós kánikula szervezetünket leterheli, munkavégző képességünket csökkenti. Különösen a gyermekek, idősek, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében kell óvatosnak lenni ezekben a napokban. Az ANTSZ bizonyos kritériumok alapján hőségriadót rendelhet el. A hőmérsékleti értékek figyelembevételével a héten akár a legnagyobb fokozatú hőségriasztás is kiadható.

A riadó egyébként három fokozatú. Az első fok csak egy figyelmeztetés, ezt akkor rendelik el, ha a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Végül pedig harmadfokú készültségről vagy riadójelzésről beszélünk, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet, illetve ez várható. A hőségriadó egy adott helységre vonatkozik.

Szerdán az ország jelentős részén átlépi a napi középhőmérséklet a 25 fokot. A viszonylag hűvös éjszaka egyelőre kiegyenlítette a délutáni kánikulát. Csütörtöktől, de főként pénteken és a hét végén éjszaka már kevésbé frissül fel a levegő. A nagyvárosok hőelnyelő-képessége nagyobb a vidéki, mezőgazdasági vagy erdősült területeknél. Ennek következtében a napsugárzásból elnyelt hőtöbbletet éjszaka kisugározza, hajnalra jelentős különbség alakul ki a belvárosok és a vidék között.

Budapesti esetében hajnalonként 5-7 fokkal tud melegebb lenni a belváros a külső kerületeknél, ott már szerdán meghaladta a középhőmérséklet a 27 fokot. A péntektől-vasárnapig terjedő három napon országszerte átlépheti a középhőmérséklet a kritikus szintet.