Példátlan helyzet: 3 hete fagymentes Moszkva

2006.12.13. 12:44

Moszkvában közel három hete éjszaka sincs fagy, hótakaró sehol sem található a város környékén. Ilyenkor már napközben is bőven fagyni szokott. Az előrejelzések szerint azonban a jövő héten megjöhet a tél.

A hírhedt orosz tél sok nagy sereget késztetett már megállásra. Moszkvában a hideg időszak általában már november közepén beköszönt, és március közepéig tart az igazi tél sok hóval.

Az elmúlt években előfordultak a tél elején szokatlanul enyhe periódusok, de idén minden eddigi enyhe télkezdetet túlszárnyalt a természet. Lassan december közepe van, és november 23-a óta még éjszaka sem fagyott a városban. Már az is szokatlan, hogy ilyenkor csupaszok a terek, parkok, hiányzik a hótakaró. A tartós fagymentesség azonban igazán különleges esemény.

A statisztikák szerint az évnek ebben a szakaszában a hajnali -8 fokok és a nappali -3 fokok a jellemzőek. Mostanában éjszakánként 2 foknál nincs hidegebb, napközben 5 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Az előrejelzések szerint ezen a héten tovább tart a rendkívüli enyheség, de a jövő héten megérkezik a "normális" tél a térségbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK