A 2007-2008-as tél klimatológiai szempontból

Vágólapra másolva!
A 2007-2008-as tél havasabb, de ugyanakkor melegebb is volt, mint az átlag, olvasható az amerikai Nemzeti Klimatikus Adatközpont által készített tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az északi féltekén a hótakaró kiterjedése 2007. december és 2008. február közötti időszakban a negyedik legnagyobb volt, amit valaha mértek. 2008 januárjában, a mérések szerint, rekordnagyságú területet borított hó az északi félgömbön. A Közel-Keleten számos országban, például Bagdadban és Irakban is, emberemlékezet óta idén télen esett először hó. Az USA északkeleti részén pedig számos államban rekordmennyiségű havat mértek.

Talán meglepő, hogy a rekord hótakaró ellenére, a Föld egészét tekintve az idei tél mégis melegebb volt az átlagnál. A 128 éve kezdődött mérések adatai alapján egészen pontosan ez volt a 16. legmelegebb tél.

Bár az Egyesült Államokra ez nem igaz, ahol a mostani tél hidegebb volt, mint az ezt megelőző években. Ezt a Csendes-óceán térségében, Peru partjainál jelentkező La Nina jelenséggel magyarázzák. La Nina idején Dél-Amerika partjainál lehűl az óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. A hőháztartás felborulása módosítja az időjárást alakító légköri áramlási rendszereket, és megváltoztatja az időjárási tényezőket az egész világon.

Legutóbb 2000-2001-ben mértek hasonló hidegeket az USA-ban, akkor szintén La Nina-időszak volt.

Az 1895 óta rendelkezésre álló mérési adatok alapján az idei tél nemcsak az egyik leghidegebb, de a 18. legcsapadékosabb tél is volt az Államokban. Az északi, északkeleti államok többségében rekordmennyiségű csapadék hullott a decembertől februárig terjedő időszak alatt, csak a déli államokban mértek kevesebb csapadékot.

Európa északi részén és Ázsia nagy részén különösen meleg volt a mögöttünk álló tél. Svédországban és Finnországban a valaha mért legmelegebb, Norvégiában pedig a második legmelegebb tél volt az idei. Ezzel szemben Tádzsikisztánban az elmúlt 30 év leghidegebb három hónapján vannak túl. A Kínában tomboló hóviharok és rendkívüli hidegek 129 ember halálát okozták, és több milliárd dollár kárt okoztak az országban.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen hideg és havas volt az idei tél, miért beszélnek olyan sokan mégis a globális felmelegedésről.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához fontos megérteni, hogy mi a különbség az időjárás és a klíma között. Leegyszerűsítve: az időjárás az, ami ma van, a klíma pedig az, amit életünk folyamán végigélünk. Az időjárás évről évre nagy változékonyságot mutat, hidegebb és melegebb periódusokkal. A klíma hosszabb időszakot takar, évtizedeket vagy akár évszázadokat. Ezért egy hidegebb tél még nem jelenti azt, hogy a klíma hűl. Egyes kutatók szerint Földünk éghajlata igenis melegszik, és az ilyen hidegebb időszakok csak az időjárás természetes ingadozásaiból fakadnak.