Valóban rendkívül csapadékos az idei nyár - növekvő károk

Vágólapra másolva!
Nem csak úgy érezzük, az idei nyár a szokásoshoz, és különösen az elmúlt évekhez képest szokatlanul csapadékosnak mondható. Az országban voltak olyan területek is, ahol egy nap alatt lehullott egy egész havi csapadékmennyiség, de országosan is meghaladta a csapadék a sokéves átlagot. A sok eső egyre több gondot okoz, mindenekelőtt a mezőgazdaságban. Július nem csak csapadékos, de szokatlanul hűvös is, július 23-án évszázados hidegrekord dőlt meg Sopronban.
Vágólapra másolva!

Éghajlati adatok

Hazánk éghajlata, viszonylag kis területe és az elhanyagolható magasságkülönbségeknek köszönhetően meglehetősen egyöntetűnek mondható. Négy évszakunk a hőmérséklet és a csapadékellátottság tekintetében élesen elkülönül egymástól. Az ország átlagos csapadékmennyisége 500-700 milliméter körül mozog, melynek nagy része a nyári hónapok alatt hullik le.

Az év legcsapadékosabb hónapja június, melynek átlagos csapadékösszege 75 mm, a július és főleg az augusztus ennél lényegesen szárazabb, átlagosan 63 mm és 50 mm csapadék hullik.

Igazi Medárd, messze az átlagok felett

Az idén júniusban lehullott csapadék rendkívül változatos területi eloszlást mutat, de összességében elmondható, hogy a havi csapadékmennyiség az ország nagy részén meghaladta az ilyenkor megszokottat. A hónap legnagyobb csapadékösszegét Sopronban mérték, ahol júniusban 246,5 milliméter eső esett, ami az átlagos csapadékmennyiség háromszorosa.

Június elejét a Medárd napjához köthető népi megfigyeléseknek is megfelelően kiadós esőzések jellemezték. Ilyenkor bizonyos években megnő térségünk felett a nagy csapadékot adó sekély ciklonok gyakorisága, és sokszor alakul ki heves zivatarokat okozó légköri instabilitás. Emiatt ebben az időszakban sokszor találkozhatunk csapadékos időjárással.

Idén már a Medárd napot megelőzően elkezdődtek az esőzések az országban. Az intenzív zivataroknak és felhőszakadásoknak köszönhetően az ország egyes területein néhány nap alatt egy egész havi csapadékmennyiség hullott le. Szombathelyen június 3-án 66 milliméter, az ezt követő napon pedig 52 milliméter csapadék hullott. Ez azért is érdekes, mert Szombathelyen az év legcsapadékosabb hónapjának, júniusnak az átlagos csapadékösszege 77 milliméter, melynek majdnem kétszerese hullott le két nap alatt.

A június eleji csapadékos időszak másik emlékezetes eseménye Sopronhoz kötődik, ahol június 11-én a város egyes területein 62 millimétert meghaladta az egy óra alatt lehullott csapadék mennyisége.

Július is rendkívül csapadékos

A csapadékos időjárás július első felében is folytatódott köszönhetően a hazánk területét néhány naponta elérő óceáni eredetű nedves légtömegeknek. Az elmúlt három hét alatt az ország északi területein a lehullott csapadék mennyisége többfelé ismét meghaladta a 100 millimétert. Így, már egy héttel a hónap vége előtt kijelenthető, hogy a júliusi átlagos csapadékösszeg is jóval meghaladja a sokéves átlagot.

A Balkán-félsziget és a Kárpát-medence felett elhelyezkedő magassági hidegcsepp hatására a héten ismét jelentős csapadék hullik hazánkban. Szerdán pedig még az évszázados hidegrekord is megdőlt. 1913. július 23-án Sopronban 14,6 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A város megdöntötte saját, kilencvenöt éves rekordját, 2008 július 23-án a hőmérséklet mindössze 13,9 fokig emelkedett. A hét legvégén már szárazabb légtömegek érkeznek hazánk fölé, és a jövő héttől előreláthatólag visszatér az igazi nyaralóidő.

Rendkívüli, de nem példátlan

A mostani csapadékos időszak ugyan rendkívülinek mondható, mégsem példátlan. Az elmúlt évtizedek alatt is többször előfordult, hogy a havi átlagos csapadékmennyiségnek a többszöröse is lehullott egy adott területen. A Magyarországon valaha lehullott legnagyobb havi csapadékösszeg is június hónaphoz kapcsolódik: 1958. júniusában 444 milliméter csapadék esett Dobogókőn.

A Szombathelyen és Sopronban egyszerre lehullott nagy mennyiségű csapadék sem példa nélküli. 1953. júniusában, Dad városában 24 óra alatt 260 milliméter eső esett.

Növekvő gondok a sok eső miatt

A változékony, gyakran esős időjárás nemcsak az építkezőket és nyaralókat zavarja. A szaporodó problémák főleg a mezőgazdaságban jelentkeznek.

A csapadékos idő egy ideig jól jött a tavaszra súlyossá vált aszály megszűntetésében. A problémákat kezdetben inkább az okozta, hogy a csapadék jellemzően heves viharok formájában érkezett, emiatt sokfelé keletkeztek komoly károk. Gyakran alakultak ki jégesők, a felhőszakadások pedig sokfelé felerősítették a talajeróziót.

A gyakori csapadék miatti magas páratartalom kedvezett a gombabetegségeknek, megnehezítve és megdrágítva az idei védekezést. Az aratási időszak közeledtével pedig egyre több direkt kárral kellett számolni. A veszteségek máris jelentősek, az újabb esők pedig növekvő mértékben fokozzák a veszteségeket és emelik a költségeket. Nagy szükség lenne már egy szárazabb időszakra.

A héten kitartanak az esők

A hét végéig újabb csapadékokra kell számítani, jelentős mennyiségekkel. A földek is alaposan feláztak, egyes talajokra napokig biztosan nem lehet majd rámenni. Emellett a hét végére ismét heves zivatarok, felhőszakadások várhatók, a viharok és a jég foltokban komoly károkat okozhat, sokfelé megdől a gabona.

A napi időjárásról részleteket itt olvashat.