Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Strandidő: hőségriasztás várható a hét második felében

Vágólapra másolva!
Kedden már eléri a 30 fokot a hőmérséklet az ország egyes részein, a hét közepétől pedig országszerte kánikula várható. Csütörtöktől olyan meleg lesz az idő, hogy elsőfokú hőségriasztás várható a hűvös június vége után.
Vágólapra másolva!

Hétfőn még csak elvétve éri el a hőmérséklet a 30 fokot, kedden már az ország egyharmadán ilyen melegre számíthatunk. Szerdától országos kánikula várható, amely a hét második felében tovább fokozódik. A jövő hét elejéig várhatóan nem érkezik hidegfront a térségbe. Általában sok lesz a napsütés. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között meglehetősen magas lesz, amelyet helyenként a növekedő gomolyfelhők enyhítenek.


Strandidő várható a hétvégén

Keddtől a rövid, délutáni záporesők, zivatarok esélye jelentősen csökken, de mutatóban néhol még előfordulhat. A hét második felében a napi középhőmérséklet általában meghaladja a 25 fokot. Mivel ez több mint három egymást követő napon fennáll, kielégíti az elsőfokú hőségriasztás kritériumait. Napközben ekkor 33, 34 fok sem kizárt, a leghűvösebb hajnali órákban is csupán 17, 22 fokra hűl a levegő. A nagyvárosok belsejében pedig ennél is kisebb lesz az éjszakai enyhülés, ott akár másodfokúra emelkedhet a riasztás szintje.

Természetes vizeink hőmérséklete hétfőn még csak 19-22 fok között alakult, hétvégére azonban elérheti a 24-26 fokot.

A melegedés fő oka a kontinens nagytérségi időjárási helyzetében végbement változásban keresendő. Európa nagy részén egy anticiklon épült ki, amely megakadályozza a markáns légköri frontok betörését. A melegedés fokozatos, közel sem olyan gyors, mint a hónap eleji hőhullám esetén. A légköri instabilitás nem tűnik el teljesen, ennek köszönhetően a sok napsütés mellett főként az Alpok és Kárpátok vonulatainál alakulnak ki frissítő záporok, zivatarok.

Fontos az UV-sugárzás elleni védelem - főként a 11 és 15 óra közötti időszakban. Érdemes sok folyadékot fogyasztani, illetve hosszabb út esetén gondoskodni kell a folyadék-utánpótlásáról. Kánikulában a reflexek tompulhatnak, a közlekedés résztvevőinek reakcióideje is csökkenhet. A lakásokat hajnali teljes szellőztetéssel, napközben pedig besötétítéssel lehet kedvező hőmérsékleten tartani. A klímaberendezések használata mindig a hőség mértékének megfelelő legyen: nem egészséges, ha a külső és belső hőmérséklet eltérése meghaladja a 6-7 fokot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről