Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magas lesz az UV-B sugárzás délben

Vágólapra másolva!
A tegnapi viharok után ma kicsit nyugodtabb lesz időjárásunk - csapadék nem, viszont erős UV-B sugárzás várható. A legmagasabb értkek a déli órákban az északkeleti megyékben várhatók.
Vágólapra másolva!

Ma reggel a nyugati országrészben élők szikrázó napsütésre ébredhettek, de a délelőtt folyamán fokozatosan megnövekszik majd a fátyolfelhőzet a térségben. A felhőzet csökkenti a napfény károsító hatását, de azért felhős időben is van UV-sugárzás, mert a felhőkön jelentős része áthatol. A nyugati megyékben a fátyolfelhők miatt nem kell extrém erős UV-sugárzásra számítani.

A keleti, északkeleti megyékben most még gomolyfelhők zavarják a napsütést, de hamarosan kiserül az ég. A déli órákban a többórás, zavartalan napsütés idején extrém erős lesz az UV-sugárzás, így aki a szabadban tölti idejének nagy részét ne feledkezzen meg bőre védelméről.

Az UV sugárzás egyik legismertebb hatása, amiről minden évben hallunk, hogy bőrrákot okozhat. Emellett azonban vannak más következményei is, például gyengíti az immunrendszert, elősegíti a szürkehályog kialakulását, gyorsítja az öregedést, és nem utolsó sorban erősíti a fotokémiai szmogot.

Ezért fontos, hogy a déli órákban, mikor a legerősebb az UV-sugárzás, kerüljük a napfényt, használjunk magas faktorszámú napvédő krémet. Megfelelő napszemüveg és kalap viselése is segíthet megóvni bőrünk és szemünk egészségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről