Országszerte komoly csapadékra készüljünk

Vágólapra másolva!
Vasárnap éjjel, hétfőn mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medence térségét, amely újabb jelentős csapadékot hoz. A rendkívüli csapadékos időjárás 2010-ben már többször okozott gondot, a hétfőn várható 15-30 mm eső elsősorban a mezőgazdaságban jelenthet problémát.
Vágólapra másolva!

Újabb mediterrán ciklon éri el vasárnap éjjel a Kárpát-medence térségét, melynek meleg-, hideg- és kettősfrontja is alakítja az időjárást a hétfői napon. A hét első napján túlnyomóan borult időre van kilátás, országszerte várható eső, záporeső. Eleinte a délnyugati, nyugati, majd a ciklon középpontjának keletre helyeződésével egyre inkább a keleti országrészben lesz intenzív esőzés. A lehulló csapadék mennyisége a legtöbb helyen 15-30 mm között alakul.

Az újabb jelentős mennyiségű csapadék elsősorban a mezőgazdasági területeken okozhat gondot, mert a talajban a korábbi esők következtében sok a nedvesség, helyenként teljesen telített, így a földek csak kevés vizet képesek elnyelni. A felázott földeken a munkagépek csak igen nehezen lesznek képesek mozogni, így a munkák elhalasztására is szükség lehet.

A 2010-es év november közepéig rendkívül csapadékos volt, gyakorta vonultak át mediterrán ciklonok, a nyári félévben pedig többször rendkívül heves volt a zivatartevékenység. Ennek következményeként a lehullott csapadék összmennyisége több mérőállomáson a valaha mért legnagyobb éves csapadékösszeg közelében alakul.

A nagy csapadéknak szerencsére nincs jelentős utánpótlása, mert a jelenlegi számítások szerint a ciklon frontjai kedden délelőtt elhagyják az ország térségét, és bár ekkor északkeleten és délen kisebb eső még lehet, de a lehulló csapadék már nem haladja meg a 2-4 mm-t. A hét második felében hidegre, téliesre fordul az idő, hózáporok is kialakulnak, visszatérnek a fagyok.