Rendkívül enyhe a tél Grönland nyugati partvidékén

Vágólapra másolva!
Miközben Kelet- és Közép-Európában, Észak-Amerikában és Szibériában sokfelé okoz gondot a kemény téli hideg, Grönland nyugati partvidékén jóval az átlagos felett alakul a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul enyhe az időjárás Grönland nyugati partvidékén. Az elmúlt időszakban többször emelkedett +10 fok közelébe, sőt helyenként a fölé is a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ez január végén, február elején szokatlan jelenség az északi szélesség 80-ik foka környékén, az Északi sark közelében. Eközben, a mindössze alig ezer kilométerrel nyugatabbra elhelyezkedő kanadai szárazföldi területeken éjszaka helyenként -40 fokig süllyed a hőmérő higanyszála.

A jelenséget a mérsékelt övben és az arktikus területeken uralkodó általános légkörzés jellemzői alapján magyarázhatjuk. A természetes változékonyság következtében előfordul, hogy Izland térségében magas légnyomás uralkodik, ami azt okozza, hogy a szigettől délre és Kanada nyugati partvidékénél keletkező és keleti irányba haladó ciklonok Európa nyugati és mediterrán területeire szállítják a sarkvidékeken felhalmozódott légtömegeket, hideg és gyakran csapadékos időjárást okozva a kontinensen. Ugyanakkor a légtömegek cseréje következtében az említett ciklonok ún. előoldalán enyhe légtömegek juthatnak el a sarkkörön túlra is.

Az említett jelenséggel párhuzamosan anticiklon alakul ki Kanada északi területei felett, illetve Szibériában. Ezekben a légköri képződményekben az erős kisugárzás miatt nem ritka a -40 fokos, sőt az alatti hideg sem.

Jelen esetben is az előzőekben felvázolt körülmények okozzák a szokatlanul enyhe időjárást Grönland nyugati vidékein, és a kemény fagyokat Kanadában.