Négy városban továbbra is egészségtelen a levegő

Vágólapra másolva!
Ugyan valamelyest javult a levegő minősége péntek délelőtt Nyíregyházán, továbbra is szmogriadó van a városban. Miskolcon pénteken ugyancsak elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szombati hidegfront országszerte javítja a levegő minőségét.
Vágólapra másolva!

Négy helyen egészségtelen a levegő az országban: Nyíregyházán, a borsodi Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Pécsen az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb, pénteken közzétett mérései szerint. Az OKI térképén piros jelölés nem szerepel, vagyis jelenleg egyetlen településen sem veszélyes a levegő. A szombaton érkező hidegfront miatt országszerte javulni fog a levegő minősége.

Nyíregyházán valamelyest javult a levegő minősége péntek délelőttre, ám a városban továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben - közölte az önkormányzat sajtószolgálata. Az utóbbi órákban a köbméterenkénti 146,14 mikrogrammról 97,27 mikrogrammra csökkent a szálló por átlagos koncertrációja a városban - mondta Parillák Gabiella sajtóreferens.

Mivel a szálló por mennyisége egy köbméter levegőben így is meghaladja a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket, a helyhatóság óvintézkedésekre hívja fel a nyíregyháziak figyelmét. Azt javasolják, a légúti betegségekkel küzdők, az idősek és a gyermekek kerüljék a szabadban való tartózkodást, és nem ajánlják a szabadban végzett, intenzív fizikai megterheléssel járó sporttevékenységet sem.

A helyiektől azt kérik, hogy lehetőleg délben vagy kora délután szellőztessenek, és ahol megoldható, a gázzal tüzeljenek a fa és a szén helyett. Javasolják továbbá, hogy mellőzzék a gépkocsihasználatot, közlekedjenek tömegközlekedési járművekkel, és kerüljék a kerti hulladékok, az avar és a fanyesedékek szabadtéri égetését.