Sok esőt hoz a ciklon a Dunántúlra

Vágólapra másolva!
Zivatarokra a Tiszántúlon kell számítani, jégeső is lehet. A napos időre csütörtökig kell várni. A Dunántúlon több helyen 20 mm-nél több csapadék hullhat az ismétlődő esőből, záporokból.
Vágólapra másolva!

Kedden jórészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor. Zivatarok elsősorban a Dunától keletre fordulhatnak elő elszórtan az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint.

Zivatarokra kell számítani eleinte a Tiszántúl déli, majd délutántól a Tiszántúl más részein is, ahogy a csapadékot hozó mediterrán ciklon északkelet felé mozog. Délutántól főként délnyugaton vékonyodik, szakadozik fel a felhőzet. A késő esti, éjféli órákra északkeleten is megszűnnek a zivatarok.

Intenzívebb zivatarok is valószínűek, néhol 70 kilométer/óra feletti széllel. Előfordulhat jégeső is, 2 centiméteresnél kisebb szemekkel. A legtöbb csapadék a Dunántúlt éri: az ismétlődő esőből, záporokból több helyen is több mint 20 mm hullhat.

A Dunántúlon elérhetik a 60-70 kilométer/órát azok a széllökések, amelyek az északnyugatira forduló szelet kísérik. Nyugaton az északi, északnyugati szél élénkül meg. Az Alföldön is élénk, néhol erős déli, délnyugati szélre kell számítani.

A Tiszántúlon még marad a 20 fok

A leghűvösebb idő a Dunántúlon lesz: a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 12 Celsius-fok között alakul. Közép-Magyarországon 13, 16 fokig, a Tiszántúlon 17, 22 fok közé melegszik a levegő. Késő estére többnyire 8, 11, keleten 12, 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

A ciklon áthaladásával egyre többfelé számítsanak hidegfronti hatásra az időjárás-érzékenyek. A fejfájás, ingerlékenység, szédülés, vérnyomás-ingadozás hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Erősödhetnek a reumatikus, görcsös panaszok, nőhet a reakcióidő.