Négy gyönyörű vulkán az óceán és a felhők fölött

négy hegy, cleveland vulkán
Vágólapra másolva!
A körülbelül 400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült az alábbi felvétel, amely december 16-án a nap képe lett a NASA műholdképes oldalán.
Vágólapra másolva!

A képen az Alaszka és Ázsia között fekvő Aleut-szigetek egy részletét, a "négy hegy szigeteit" (Islands of the Four Mountains) láthatjuk:

Négy szép tűzhányó a világűrből. Balra lent a Herbert, felette a Carlisle, középen a Cleveland, jobbra pedig a Tana vulkán Forrás: NASA

A terület Google Térképén is jól láthatjuk, hogy a Csendes-óceán északi peremén járunk. Ezek a vulkánok is az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűhöz tartoznak, és jelenleg is aktívak (a legutóbbi kitörésekről részletesebb információk itt). A kép rögzítésekor felkelő Nap délkeletről világítja meg a hegyeket, amelyek árnyéka ezért északnyugat felé vetül rá az óceán feletti felhőzetre. A vulkánok körülbelül 1200-1800 méterre emelkednek ki az óceánból.

A kép közepén lévő Cleveland tűzhányó előterében egy úgynevezett Kármán-féle örvény látható. Nevét a magyar Kármán Tódorról kapta, aki elsőként írta le, miként keletkeznek ilyen örvények egy súrlódó közegbe helyezett test mögött. Az áramló közeg egy nem teljesen áramvonalas tárggyal találkozik, amelyet nagy sebességgel megkerül. Az impulzus- és perdületmegmaradás miatt az eredeti áramlási irányából "kibillentett", megváltozott mozgású anyag eltérő irányú örvényeket hoz létre. Ugyanilyen örvények felelnek a szélben a zászló végének ide-oda lengéséért, és ezért adnak ki hangot a szélben rezgő oszlopok.