36 fok, extrém sugárzás lesz

2013.06.19. 09:17

Marad a hőség, az ország nagy részén fokozták a hőségriadót. Vasárnapig nem kell számítani esőre.

Fokozta és az egész országra kiterjesztette a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseit szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezekben a megyékben 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Az összes többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható szerdán.
Az erős UV-B sugárzás miatt is figyelmeztettek. Szerdán az UV-B sugárzás maximuma már a 8-as értéktől kezdődő extrém szintet is elérheti.

Emellett öt megyében a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy zápor vagy zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternyinél több csapadék hullhat.
Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul, késő este 23-30 fok várható.

Budapesten szerdától a Deák téren reggel 10 órától este 18 óráig, mobil egységekből jégben tárolt, hűtött zacskós vizet oszt. A főváros útjait locsolóautókkal hűtik.

Csütörtökön, pénteken és szombaton is hasonló hőségre számíthatunk országszerte, vasárnap is meleg lesz, de akkor már előfordulhatnak záporok, zivatarok. A jövő hét elején meleg, de helyenként csapadékos időre kell készülni, 24-30 fokos napi csúcshőmérséklettel.