Palagázzal fogta vissza az üvegházhatást az USA

Vágólapra másolva!
Kisebb energiafogyasztás, szén helyett földgáz (palagáz): emiatt egy év alatt 3,4 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban. Továbbra is az USA a legnagyobb kibocsátó Kína mellett.
Vágólapra másolva!

2011 és 2012 között 3,4 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban az üvegházgáz-kibocsátás, jelentette be az amerikai szövetségi kormány környezetvédelmi ügynöksége (EPA). A csökkenést az okozta, hogy az USA minden gazdasági szektorában kevesebb energia fogyott, valamint az áramtermelés kevesebb szén-dioxid kibocsátásával járt, mert szénerőművek helyett több gázerőmű üzemelt. A csökkenéshez hozzájárult, hogy a közlekedésben egységnyi utat kevesebb benzin felhasználásával teljesítettek, és időjárási okok is közrejátszottak – közölte az EPA.

Az Egyesült Államokban valóságos gázforradalom zajlik, mert a nem hagyományos lelőhelyekről, repesztéses eljárással kitermelt földgáz (palagáz) leszorította az energiaárakat. 2005-höz viszonyítva az Egyesült Államokban 2012-ben 10 százalékkal kevesebb üvegházgázt bocsátottak ki. A jelentésben az EPA azt összegezte, hogy a legjelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid, a fluorozott szénhidrogének, a perfluor-karbonok és a kén-hexafluorid közül mennyi került a légkörbe az USA területén. Azt is kiszámolták, hogy az erdők, a növényzet, a talaj, továbbá természeti jelenségek miatt mennyi szén-dioxid vonódott ki a légkörből.

Az összes üvegházgázt szén-dioxid-egyenértékre számítják át (például a metán huszonnégyszer hatékonyabban tartja vissza a hőt, mint a szén-dioxid). Így jött ki, hogy az USA 6 milliárd 526 millió tonna üvegházgázt bocsátott ki tavalyelőtt. Ez még mindig nagyon sok azzal összevetve, hogy az egész világ kibocsátása több mint 31 milliárd tonna volt, de kevesebb, mint Kína nagyjából 8,3 milliárd tonnás kibocsátása.