Egy órára elsötétül a világ szombaton

Vágólapra másolva!
Országszerte több tucat településen kialszanak a fények szombat este a Föld Órája keretében. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet a világméretű akcióval a környezetszennyezésre és a pazarló életmódra szeretné felhívni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Nem a fogyasztás csökkentése, hanem a figyelemfelhívás a célja a WWF természetvédelmi szervezet Föld Órája nevű akciójának, melynek keretében szombat este 20.30-tól 21.30-ig Magyarország több pontján kialszanak a fények. Budapesten lekapcsolják többek között a Budai Vár, a Lánchíd, a Parlament és a Hősök tere díszvilágítását, de összesen 70 település és 253 intézmény csatlakozott az akcióhoz.

A 2007-ben indult kezdeményezés keretében március végén a világ legtöbb nagyvárosában egy órára kialszanak a fények fél 9 és fél 10 között. A szervezők arra buzdítanak minden önkéntes résztvevőt, hogy egy órára kapcsolja le az elektromos készülékeket a háztartásban, és gyújtson gyertyát. Több városban nyilvános rendezvényekre várják az önkénteseket, Budapesten ennek az A38 hajó ad helyszínt. A nemzetközi akció szingapúri központi eseményén a Pókember 2 film stábja is részt vesz, és a villanyt Pókember fogja lekapcsolni.

A 2014-es akcióban a WWF Magyarország az ökológiai lábnyom csökkentésére hívja fel a figyelmet. Ennek egyik lehetséges módja az energiatakarékosság, például megfelelő szigeteléssel, vagy éppen a villany lekapcsolásával, ha kimentünk egy szobából. A másik mód a túlfogyasztás csökkentése környezettudatos vásárlással, például ne kérjünk műanyag zacskót a pénztárnál, és lehetőség szerint vásároljunk termelőktől.