Akár már jövőre jöhet az ingatlanadó

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter egy szakmai tanácskozáson felvetette az ingatlanadó bevezetésének ötletét - írta a Magyar Nemzet. A napilap által megkérdezett, az elképzeléssel egyetértő szakértő szerint akár már 2007-ben megszülethet az erről szóló törvény.
Vágólapra másolva!

"Nem ördögtől való az ingatlanadó ötlete" - idézte a Magyar Nemzet a Friedrich Ebert Alapítvány által szervezett, minapi szakmai tanácskozáson megszólaló pénzügyminisztert. Veres János szerint a téma idehaza sokáig indokolatlanul volt tabu, hiszen nem csak a nyugati országokban, de régiónkban is elfogadott ez az adónem. A rendezvényen Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke kijelentette, az ingatlanadót be kellene vezetni Magyarországon.

Az ingatlanadó nem csak külföldön, de nálunk is ismert helyi adófajta, hiszen ma is sok önkormányzat van, amely építményadót, telekadót alkalmaz - mutatott rá a lap által megkérdezett Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. Az általános ingatlanadó hazánkban a második világháború előtt létezett.

Vadász Iván úgy véli, nincs akadálya annak, hogy az új adónemről szóló törvényt 2007-ben kihirdessék, és egy évvel később már fizetniük is kelljen a tulajdonosoknak. Szerinte az adó mértékének meghatározásakor nem kell majd feltétlenül a forgalmi árat alapul venni, sokkal inkább olyan objektív adottságokat, mint az elhelyezkedés és a méret.

Az [origo] érdeklődésére a Pénzügyminisztériumban azt válaszolták, hogy a kormányprogram május végén várható nyilvánosságra hozataláig semmiféle részletről nem tájékoztathatnak, így arról sem, hogy a következő ciklusban valóban várható-e az ingatlanadó bevezetése. A kormányszóvivői irodán ugyancsak azzal hárították el a kérdést, hogy egy még hivatalba sem lépett kormány terveiről egyelőre nem tudnak beszámolni. Az ötlet egyébként nem teljesen új, két éve Csillag Istán, akkori gazdasági miniszter is megpendítette az ingatlanadó bevezetését.

Mint ismeretes, a jelenlegi kormányzati ciklusban bevezették a különösen nagy értékű ingatlanok után fizetendő luxusadót, de ez egyelőre csekély eredménnyel kecsegtet. A vártnál jóval kevesebb bevallás érkezik, a hírek szerint az önkormányzatok sok helyütt meg sem próbálják majd utólag ellenőrizni a fizetés alól esetlegesen kibújni akarókat.