A fürdők közelsége az Alföldön is vonzó

Vágólapra másolva!
Alföldi fürdővárosaink egyik-másikának népszerűsége vetekszik a legismertebb pihenőhelyekével. Az idegenforgalom hullámát meglovagoló befektetők és a helyiek lakásépítési igénye kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatta a települések ingatlangazdálkodását.
Vágólapra másolva!

Magasak az ingatlanárak az Alföld legnépszerűbb fürdővárosában, Hajdúszoboszlón, ahol az elmúlt években számos társasházi lakás épült a fürdő közelében. A folyamatos építkezések és a kereslet emelkedése miatt nem csökkent a panelok ára sem.

A régi építésű, illetve a panellakásokat négyzetméterenként 170-200 ezer forintért kínálják, míg az újak 210-300 ezer között cserélnek gazdát - mondta az [origo] érdeklődésére Rácz Tiborné, a Szilfák Kft. ingatlaniroda ügyvezetője.

A városban hagyománya van a családi házépítésnek, a fiatalok főként a fürdőtől távolabbi részeken építkeznek. Befektetők is szép számmal érkeznek, keresik a kertes házat éppúgy, mint az üdülőt, illetve a társasházi lakásokat. Júniustól augusztusig az ide érkező nyaralók miatt Hajdúszoboszló kitehetné a minden szoba megtelt táblát, de újabban az őszi és a tavaszi hónapokban is erős az idegenforgalom.

Debrecen közelsége segíti a fejlődő ingatlanforgalmat - mutatott rá Rácz Tiborné. A fürdővároshoz vezető út mentén fekvő Ebesen például látványos fejlődést hozott a közelmúlt. Sokan költöznek ide a megyeszékhelyről, illetve itt keresnek kertes háznak való építési telket a távolabbi falvakból érkezők.

Az élénk kereslet fokozatosan emeli a telkek árát, és ugyancsak növeli a térség értékét, hogy Ebestől kőhajításnyira épül majd a Debrecenig leágazó autópálya. Az elmúlt három évben nem csak a lakásépítkezés bontakozott ki a kistelepülésen: Romániából, Ukrajnából több vállalkozás is ide tette át telephelyét.

A Hajdúszoboszlót körbevevő többi településen ugyanakkor nyomott árakon folyik az ingatlanok adásvétele. Míg Ebesen egy 150 négyszögöles ingatlanon álló, tíz éve épített, 100 négyzetméter alapterületű ház 15 millióért cserél gazdát, addig a közeli Nagyhegyesen egy hasonló adottságú ingatlan legfeljebb 6 millióért. A térség fejletlen infrastruktúrája és a szűkös munkalehetőség riasztja az érdeklődőket, miközben falvanként többtíz kertes ház szerepel eladólistán.