Varga: elfogadhatatlan így az ingatlanadó

Vágólapra másolva!
A Fidesz javaslatot készít az ingatlanadó bevezetése ellen, így a szocialista frakció, amely szerintük kétszínű magatartást folytat az ügyben, újra szavazhat erről a parlamentben - hangsúlyozta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A Fidesz keresi annak a módját, hogy az MSZP ingatlanadóval kapcsolatos kétszínű magatartását egyértelművé és világossá tegye, mi be fogunk nyújtani majd olyan javaslatot, ahol újra szavazhatnak az MSZP-frakció tagjai arról, hogy hogyan és milyen módon nem akarnak ingatlanadót - mondta Varga Mihály.

A politikus arra a felvetésre válaszolt, hogy a szocialisták nem támogatják teljes szívvel az értékalapú ingatlanadózás bevezetését, és ha a Fidesz benyújtana egy önálló törvénymódosító javaslatot, akkor azt támogatnák.

Varga Mihály erre azt mondta: mulatságosnak tartja, hogy az MSZP, amely állítólag kormányzati erő, azt mondja, hogy most ugyan elfogadtak egy szabályt, ami rossz az embereknek, és az ingatlanadózás feltételeit teremti meg, de ha a Fidesznek majd lesz egy javaslata, ami ezzel ellentétes, akkor azt támogatni fogják.

A parlament kormánytöbbsége hétfőn fogadta el az adótörvényeket, amelyek értelmében 2009-től a helyi építmény- és telekadózásban a számított értékalapú adóztatás váltja fel a jelenlegi alapterület vagy korrigált forgalmi érték alapú adózást.

Az MSZP és a Fidesz is benyújtott módosító indítványokat, hogy az önkormányzatok számára megmaradjon a jelenlegi választási lehetőség, azonban egyik sem kapott többséget a parlamentben, mert a Fideszét a kormánytöbbség utasította el, a szocialistákét pedig a Fidesz és az SZDSZ.

Ezt követően az önkormányzati és területfejlesztési bizottság nevében, Jauernik István szocialista elnök nyújtott be egy módosító indítványt, amelyet a Fidesz is megszavazott volna, azonban a hétfői végszavazás előtt az alkotmányügyi bizottság kormánytöbbsége házszabályellenesnek nyilvánította a javaslatot, amelyről így végül nem szavazhatott a Ház.

Az ügyben az MSZP a Fideszt hibáztatja, a Fidesz szerint viszont arról van szó, hogy az SZDSZ az ingatlanadó tekintetében is legyőzte a szocialistákat. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: arról lehet szó, hogy ha januárban a kormány benyújtja az új adótörvény-csomagját, akkor újra lehet vele foglalkozni, mivel a rendelkezést 2009-től kell alkalmazni.