A Váci út az irodások kedvence

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 48 439 négyzetméter A-kategóriás irodát adtak át Budapesten, a 16,5 százalékos üresedési ráta pedig gyakorlatilag változatlan - közölte a DTZ ingatlanfejlesztő vállalat. Az idén a teljes irodamennyiség több mint negyede a Váci úton készül majd el.
Vágólapra másolva!

Március végén a budapesti irodapiacon az A-kategóriás irodák felülete 2 millió 150 ezer négyzetméter volt. A DTZ 320 ezer négyzetméter iroda átadását jelzi előre az év végéig. A legtöbb új terület - a teljes irodamennyiség 26 százaléka - a Váci úton készül majd el. A központi üzleti negyedben ezzel szemben elhanyagolható lesz az átadások mértéke idén, ami a fejlesztési területek hiányával és az átalakítások pénzügyi és jogi nehézségeivel függ össze.

Az első negyedévben összesen 65 ezer négyzetméter irodaterületre jött létre bérleti szerződés a fővárosban. A kereslet 31 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 30 százalékot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5 százalék volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14 százalék, addig a pesti irodákban 18 százalék volt az üres területek aránya.

Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95 százalékos) a bérbeadottság, míg az ellenpólust Dél-Pest képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55 százalékát foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.