Umm Kaszr a szövetségesek első jelentős foglalása

Vágólapra másolva!
A szövetségesek szárazföldi támadásának első jelentős sikere a stratégiai jelentőségű Umm Kaszr városának elfoglalása. Bár a városban helyenként vannak még kisebb ellenálló iraki egységek, helyszíni jelentések szerint a brit vezetéssel harcoló szövetséges csapatok szinte teljes egészében elfoglalták Umm Kaszrt péntek délutánra. A város jelentős utánpótlási központ lehet a további akciókhoz.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irak

A szövetséges csapatok csütörtök este indult szárazföldi offenzívájának első jelentős eredménye Umm Kaszr elfoglalása. A brit parancsnokság alatt harcoló egységek péntek délutánra szinte az egész várost elfoglalták.

Umm Kaszr városa volt az első hely, ahol jelentős ellenállásba ütközött az al-Faw félsziget elfoglalásáért indított szárazföldi támadás. A brit védelmi miniszter, Geoff Hoon péntek délelőtt közölte: az iraki csapatok még tartják a kuvaiti határhoz közeli, olajfinomítója és kikötője miatt stratégiai fontosságú Umm-Kaszrt.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Az iraki ellenállás folyamatosan csökkent péntek délelőtt. A kikötőben 250 iraki katona megadta magát és a déli órákban kitűzték az amerikai zászlót is. Az óvárosi részen azonban még mintegy 200 iraki tartotta magát. Komoly tűzharc alakult ki a városban. A tudósítások szerint a szövetségesek nem szenvedtek veszteségeket, de a város utcáin több iraki katona holtteste is hevert, és a brit-amerikai erők több iraki sebesültet is elláttak.

Irak egyetlen mélytengeri kikötőjének elfoglalásáért kemény utcai harcokat vívtak a szövetségesek az iraki védőkkel. A BBC helyszíni tudósítója azonban péntek délután már azt jelentette, hogy Umm Kaszrban gyengült az ellenállás. Már csak kisebb ellenálló-fészkek vannak a városban, az amerikai tangerészgyalogosok pedig folyamatosan járőröznek a városban, hogy felszámolják az utolsó ellenálló erőket is. A szövetségesek remélik, hogy az elkövetkezendő két napban meg tudják nyitni a kikötőt a katonai és humanitárius szállítmányokkal érkező hajók előtt - jelentette a tudósító. A Bászrától nem messze fekvő város fontos utánpótlási központ lehet a további hadműveletekhez. A kikötő jelentőségét mutatja, hogy az Öböl-háború idején ide érkeztek az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program keretében Irakba küldött élelmiszer-szállítmányok, és itt rakodták be az exportált iraki olaj nagy részét is.