Saját bajtársaik lőttek le két brit katonát

Vágólapra másolva!
A dél-iraki Bászra közelében életét vesztette két brit katona, akiket saját katonatársaik vettek tűz alá. Egy katonai szóvivő közölte: az akciók során mindig fennáll a kockázata az ilyen eseteknek.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Saját bajtársaik lőttek le két brit katonát Bászra közelében. A két katona akkor vesztette életét, amikor Challenger tankjuk tűz alá került kedd délelőtt - jelentette BBC. Két másik katona megsebsült az incidens során.

Egy brit katonai szóvivő elmondta: a két katona az irakiakkal Bászra külterületén vívott összeütközések során vesztette életét. A szóvivő hozzátette: "A csata hevében ilyen műveletek idején sajnos mindeig fennáll a kockázata annak, hogy ilyen esetek megtörténhetnek."

A katari brit parancsnokság tájékoztatása szerint a kedden történt halálos végű incidensben egy brit páncélos lövést adott le egy célpontra, de a lövedék vagy célt tévesztett, vagy lepattant célról, és egy másik brit páncélost talált el.

Ezzel 18-ra nőtt azon brit katonák száma, akik eddig balesetben, vagy úgynevezett "baráti tűzben " - saját oldalról érkező véletlen támadásban - estek el az Irak elleni hadjárat kezdete óta. A kedd esti két haláleset előtt 14-en két helikopterbalesetben haltak meg, ketten pedig akkor, amikor Tornado vadászgépüket az amerikai légvédelem tévedésből lelőtte.

A nap folyamán akció közben elesett a második brit katona. Az elsőhöz hasonlóan ő is Bászrától délre, a dél-iraki Zubair környékén halt meg. Nagy-Britannia ezzel eddig összesen 20 katonát vesztett a hadműveletek kezdete óta.