Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Lakóházat rombolt le egy rakéta Bagdadban
2003. április 7., hétfő, 14:10|Utolsó módosítás: 2003. április 7., hétfő, 17:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Három iraki elnöki palotát és különböző kormányépületeket is elfoglaltak az amerikai egységek hétfőn reggel Bagdadban. Szaddám Huszein első számú palotájára kitűzték az amerikai zászlót. A városba több mint száz páncélos nyomult be. Délután rakétatámadás ért egy amerikai harci állást. Az akcióban életét vesztette két amerikai katona és két újságíró. Ismeretlen eredetű rakéta csapódott egy lakónegyedbe is. Az áldozatok számáról egyelőre nem érkezett jelentés.


1/3. oldal >>


Forrás: REUTERS


Amerikai katonai alakulatok hétfő reggel több mint száz páncélossal, köztük legalább 70 tankkal  támadást indítottak Bagdad központja ellen. A szövetséges csapatok csak szórványos ellenállással szembesültek, több kormányépület mellett bevettek három elnöki palotát, közöttük a város központjában található Köztársasági Palotát is, melyre kitűzték az Egyesült Államok lobogóját.

A nagy hírtelevíziók az amerikai hadsereg által készített videofonos felvételeket adtak közre az elfoglalt palotákról, melyeken Szaddám Huszein fényűző termeiben és kertjeiben amerikai katonák láthatók.


Ajánlat


A Huszein-rezsim jelképe: a Köztársasági Palota

Változatlanul iraki kézen van ugyanakkor a tájékoztatási és a külügyminisztérium épülete, és az iraki főváros védői lezárták a Tigris folyó hídjait is. A fontosabb épületek környékén változó intenzitással folyik a harc. Az amerikai hadvezetés szerint az iraki vezetés hatalma már nem érvényesül Bagdad nagy részében, és az iraki hadseregnek sincsen megfelelő irányítása, igaz, még nem elhanyagolható erőt képvisel.

Az AFP helyszíni jelentése szerint hétfőn a kora délutáni órákban nagy számban repültek át Bagdad fölött amerikai és a brit repülőgépek. Mint a francia hírügynökség tudósítója beszámolt róla, az iraki elnöki paloták irányából erős tüzérségi tűz hangját lehetett hallani. Az iraki légvédelem tüzet nyitott a gépekre, de a Bagdadot borító sűrű füst és porfelhő miatt semmit sem lehetett látni.

A kora délelőtti intenzív tüzérségi tűz a délelőtti órákban valamelyest csendesedett, a déli órákra azonban ismét erőteljesebbé vált. A rossz látási viszonyok miatt nem lehetett megállapítani, hogy az amerikai vagy az iraki tüzérség lőtt-e.

Délután rakéta csapódott be egy Bagdad központjában lévő lakónegyedbe. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a becsapódás nyomán egy ház összeomlott, és több épület megrongálódott az iraki főváros központjának egyik kereskedőutcájában. Nincs hír arról, hogy a támadásnak vannak-e áldozatai vagy sebesültjei, ott tartózkodó újságírók szerint azonban a helyszínről több mentőautó hajtott el.

Az akció csak "erődemonstráció"

A Pentagon szerint a bagdadi akció csupán erődemonstráció, erőteljes figyelmeztetés az iraki vezetésnek. Egy amerikai katonai szóvivő a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a jelenlegi bagdadi támadás csak egy páncélos behatolás, a nagy csata ideje még nem jött el. A BBC egyik helyszíni tudósítója azonban úgy véli, már a város feletti ellenőrzésért folyik a harc. A CNN tudósítója szerint pedig az amerikai erők ezúttal nem vonulnak vissza, hanem bent maradnak a városban. A szövetségesek katari főhadiszállásán ugyanakkor figyelmeztettek, nem szabad túlbecsülni az amerikai akciót.


Forrás: REUTERS


A délnyugati irányból indított támadás hétfőn reggel, közép-európai idő szerint négy órakor vette kezdetét. Az iraki tüzérség nem kapcsolódott be a harcokba, s a hírügynökségek tudósításai szerint az iraki ellenállás elég szervezetlennek tűnt, csak kézifegyverekből és gránátvetőkből lőttek az amerikai páncélosokra. Az EFE hírügynökség bagdadi tudósítójának helyszíni jelentése szerint a Köztársasági Gárda számos katonája megadta magát a kormányzati negyedben előrenyomuló amerikaiaknak.

Iraki ellentámadás - amerikai áldozatok

A hétfői harcoknak összesen hat amerikai áldozata van. Négy tengerészgyalogos egy Bagdad közelében lévő csatorna hídjánál kitört ütközetben vesztette életét.

Két  amerikai katona akkor halt meg, amikor rakétatámadás ért egy dél-bagdadi elővárosban lévő amerikai parancsnokságot. Az akcióben életét vesztette két újságíró is. Mike Birmingham, a 3. gépesített lövészhadosztály szóvivője szerint az egység egyik parancsnoksága ellen intézett támadásnak tizenöt sebesültje is van, akik közül két embernek életveszélyes az állapota.

Lehetséges, hogy véletlen baleset, "baráti tűz" áldozata lett két amerikai tengerészgyalogos egy másik incidens során, Bagdad egyik keleti elővárosában. Társaik elmondása szerint a katonák akkor vesztették életüket, amikor tüzérségi lövedék találta el harckocsijukat, amellyel két bagdadi hidat biztosítottak.

Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerint "az iraki csapatok olyan történelmi leckét adtak az amerikai haderőknek, amelyet soha nem fognak elfelejteni". A miniszter hétfőn, a szabad ég alatt, egy bagdadi utcán tartott sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: ne higgyen senki az amerikaiak "hazugságainak". "Nincsen egyetlen katonájuk sem Bagdadban" - közölte asz-Szahaf, hozzátéve, hogy több száz amerikait öltek meg, akik behatoltak a Bagdad délnyugati részén lévő Dora negyedbe.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

Az iraki politikus tagadta azokat az amerikai állításokat, mely szerint 65 harckocsi behatolt Bagdadba, és elfoglalta Szaddám Huszein elnök több palotáját. "A hitetlenek százával követnek el öngyilkosságot Bagdad kapuinál. Legyenek nyugodtak, Bagdad biztonságban van" - mondta asz-Szahaf.

A brit hadvezetés kapitulációra szólította fel az iraki kormányt, erről a Sky tévé számolt be hétfőn. Egy brit katonai szóvivő szerint - akit a Reuters hírügynökség is idézett - Szaddám Huszein iraki elnöknek már nem maradt számottevő hadereje, tovább már nem ellenőrzi a  hadsereget.


1/3 következő oldal >>

1. Lakóházat rombolt le egy rakéta Bagdadban

2. Ujjongva üdvözölték az amerikaiakat a bagdadiak

3. Két hidat robbantottak fel Bagdad mellett


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára