Vágólapra másolva!
A szlovén-magyar határszakaszon péntek délelőtt a Magyar Honvédség - kísérleti jelleggel - drótakadályt fektetett le, melyet néhány órával később felszedtek – közölte a Belügyminisztérium. Szlovénia elégedett a lépéssel, mert szerintük Budapest korábban nem értesítette a lépésről Ljubljanát. Szerbia eközben úgy döntött, hogy újra beengedi a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautókat. Nem sokkal korábban Horvátország is megnyitotta a határait a szerb személy- és teherforgalom előtt. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
09:40
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia elégedett a lépéssel

Szlovénia elégedett Magyarország döntésével, hogy lebontja a szlovén-magyar határszakaszra kihelyezett drótkerítést, amelyet még csütörtökön kezdett el építeni - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken a szlovén közszolgálati televízióban.

Drótakadály a magyar-szlovén határon Forrás: MTI/Varga György

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn reggel, határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét.

09:41
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

8159 ember jött pénteken

Pénteken 8159 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. 7895 emberrel szemben intézkedtek a magyar-horvát, 256-tal szemben pedig a magyar-szerb szakaszon. Közokirat-hamisítás miatt öt embert elfogtak.

09:45
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztrália is változtat a politikáján

Ausztrália is fontolóra vette a szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnökkel szembeni, egyértelműen negatív előjelű politikájának felülvizsgálatát - közölte az ausztrál külügyminiszter. "Sokan attól tartanak, hogy az Aszad-rezsim megdöntése vagy bukása légüres teret hozna létre, amelyet ördögi erők töltenének ki" - érvelt Julie Bishop.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter, mögötte Tony Abbott miniszterelnök Forrás: AFP/Mark Graham

Ausztrália a nyugati országokhoz hasonlóan eddig csak Bassár el-Aszad nélkül tartotta elképzelhetőnek a szíriai válság rendezését. Az utóbbi napokban azonban, egyidejűleg az orosz katonai jelenlét növekedéséről érkező hírekkel, egyre több olyan nyugati nyilatkozat hangzik el, amelyből arra lehet következtetni, hogy bizonyos mértékben változik a Nyugat merev Szíria-politikája.

10:14
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Száz eurót kapott beszálláskor

A dabasi rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejezték be a nyomozást egy 23 éves szegedi férfi ellen. A férfi – fejenként 200 euró ellenében – négy szír állampolgárságú személyt Szegedről Budapestre szállított volna, ezzel elősegítve az utasok jogellenes magyarországi tartózkodását. Induláskor 100 eurót kapott fejenként, a fennmaradó összeget a fővárosba való megérkezéskor kapta volna meg. Az M5-ös autópályán állították meg a rendőrök 29 km-re Budapesttől. Eljárás indult ellene.

11:56
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Kihűlt osztrák-magyar kapcsolatokról ír a BBC

Külön videóban magyarázza el a BBC, miért hűltek ki a menekültválság miatt az osztrák-magyar kapcsolatok. Orbán Viktor bécsi sajtótájékoztatójának helyszínén a riporter rámutatott: nagyon szokatlan, hogy egy ilyen magas szintű találkozó után egy miniszterelnök egyedül, a nagykövetségen találkozzon a sajtóval. A BBC szerint ez is bizonyítja, hogy az egykor nagyon szoros partneri kapcsolatot megviseli, hogy a magyar és az osztrák fél merőben máshogy gondolkodik a menekültválság megoldásáról. 

12:26
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Honnan jönnek a menekültek?

Infografikát tett fel a Twitterre a Migration Aid. A kép azt magyarázza el, honnan érkeznek a menekültek Magyarországra. Az adatok szerint 2015 augusztusában a regisztrált menedékkérők 75 százaléka szíriai volt, őket követték az afgánok (21%) és az irakiak (5%).

12:36
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Tekercsekben áll a lebontott gyoda

Az oldalra állított acél mobilkapuk mellett tekercsekben áll a lebontott drótakadály a magyar-szlovén határnál, miután eltávolították az ideiglenes műszaki határzárat - írta a helyszínről az MTI tudósítója. A Tornyiszentmiklós-Pince határátlépési ponton, a régi, közúti átkelőnél a fűben hevernek a pengés dróttekercsek,

a mozgatható acélkapuk az út mellé fordítva állnak.

Az alig kétszáz méterre lévő M70-es autóúton, a szlovén A5-ös autópálya csatlakozási pontján most már nyoma sincs a drótakadálynak, csupán a mobilkapuk állnak a ki- és belépő oldalon a sztráda korlátja mellé állítva.

Így nézett ki, de már lebontották Forrás: MTI/Varga György
12:45
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Másfél ezer menekült Hegyeshalmon

Több mint 1600 menekült érkezett szombat délelőtt Hegyeshalomra a gyékényesi vasútállomásról - tudósított az M1 aktuális csatorna. A tömeg rendőrök kíséretében elindult a magyar-osztrák határ felé. Ott önkéntesek, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai várják őket élelmiszerrel, itallal, valamint orvosi segítséggel. 

13:29
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Autópályán fogták el a szír fiúkat

Nyolc fiatalkorút fogtak el a rendőrök Zala megye horvát határszakaszán, az M7-es autópályán. A magukat szírnek valló fiúk Szerbia irányából jöttek Magyarország területére. Mivel jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben.

13:35
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Tábort hozna létre Magyarországon egy cseh miniszter

A cseh védelmi miniszter szerint a visegrádi csoport közös erővel egy tábort létesíthetne Magyarországon, amelyben először regisztrálnák, majd elosztanák a menedékkérőket. Martin Stropnicky elismerte, hogy

a felvetés még nem került napirendre,

de mindenképpen szeretné előterjeszteni a kormányban. A Právo című napilapnak adott interjúban a politikus hozzátette: a táborban az egyik ország biztosítaná az ellátást, a másik a védelmet, megint más az orvosokat, az ágyakat.

Martin Stropnicky (baloldalt) magyarországi tábort szeretne Forrás: AFP/Attila Kisbenedek
13:53
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint száz menekült Bősön

Több mint száz menekült van már a bősi táborban, a héten nők és gyermekek is érkeztek – írta a bumm.sk. A menekültek szabadon mozoghatnak a településen. Az osztrák belügyminisztérium munkásai a helyszínen vannak, hogy segítsék a menekülteket, de szlovák szociális munkások is segítik őket. A helyiek megnyugtatására a belügyminisztérium megnövelte a rendőrség létszámát, és a kamerarendszer fejlesztésén is dolgoznak.

14:35
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Facebookon mondott köszönetet a honvédség

Facebook-oldalán mondott köszönetet a Magyar Honvédség. Mint írták, köszönetüket fejezik ki hazánk lakosságának, hogy jókívánságokkal, élelmiszerrel és áldozatvállalásukkal segítik a határ mentén szolgálatukat teljesítőket, amely rendkívül jó érzéssel tölti el őket.

A Magyar Honvédség köszönetét fejezi ki hazánk lakosságának, hogy jókívánságaival, élelmiszerrel és áldozatvállalásukkal...

Posted by Magyar Honvédség on Friday, 25 September 2015

15:07
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Több ezren érkeztek Zákányba

Folyamatosan érkeznek a migránsok Zákányba, szombat délelőtt újabb 3000 illegális bevándorlót fogadtak a somogyi település vasútállomásán, ahonnan a regisztrációs pontokra viszik őket - tudósított az M1 aktuális csatorna. A most érkezettek többségét a barcsi határról hozták buszokkal, mások vonattal jöttek a horvát-magyar határig, ahonnan rendőrök kísérik őket a vasútállomásra. Innen egy 15 kocsiból áll szerelvény korábban már elindult Hegyeshalom felé.

15:52
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó megint üzent

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismét felszólította a horvát miniszterelnököt: fejezze be Magyarország és a magyar emberek szidalmazását. A tárca tájékoztatása szerint Zoran Milanovic azt mondta, a magyarok falat építenek a barbárok felé, a szerbek felé, amelyet elfogadhatatlannak tart. Kijelentette azt is:

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A külügyi tárca válaszul azt közölte: az elmúlt két hétben világossá vált a különbség a magyar és a horvát kormány között. A horvát miniszterelnök két hete folyamatosan sértegeti Magyarországot és a magyar embereket, pedig "lenne oka a szerénységre", hiszen Horvátország bevándorlókat ellátó rendszere egy nap alatt összeomlott. Horvátország megzsarolta Szerbiát, és képtelen vádakkal illette Magyarországot – tették hozzá.

16:36
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Der Spiegel: Aggódik a berlini vezetés

Fokozódó aggodalommal szemlélik a berlini vezetésben, hogy továbbra sem mérséklődik jelentősen a Németországba áramló menekültek hulláma - írta szombati számában a Der Spiegel. A lap szerint Angela Merkel kancellár mosolygó menekültekkel készített színes szelfijeinek fatális mellékhatása van, a közösségi portálokon terjedő felvételeket ugyanis sokan felszólításként értelmezik, hogy azonnal induljanak el Németország felé.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A menedékkérők nem csillapodó hulláma erősen leterheli az ellátórendszert, ezért a Der Spiegel szerint azt tervezik, hogy a szíriai állampolgárságú menedékkérőket kiveszik az eljárásból, külön vizsgálat nélkül három évre szóló tartózkodási engedélyt adnak nekik, azzal a megszorítással, hogy a családegyesítés nem lehetséges.

16:45
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett a Mad Max Magyarbólyra

Az előkészítés alatt álló magyar-horvát határzár elemeként a Magyarbólyt és Pélmonostort összekötő magyar-horvát vasúti vonal lezárására szánt, acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon áll a magyarbólyi vasútállomás közelében.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:57
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Torlódnak a kamionok a határon

Mintegy öt kilométeres a kamionsor az európai E75-ös autópálya Röszke-Horgos határátkelőjénél a szerb oldalon. A várakozási idő félnapos. A személyautók forgalmában nincs fennakadás.

17:29
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nőtt a terrorveszély Svájcban

Az Európai Unióba érkező jelenlegi migrációs hullámmal olyan menekültek is bejöhetnek, akik közel állnak a dzsihádhoz. A menedékkérőket ezért fokozottabban kell ellenőrizni - mondta a svájci védelmi miniszter a Basler Zeitung című lapban. Ueli Mauer hozzátette, hogy a menekülteknek az európai országokból Svájcba történő ellenőrizetlen beutazása valódi kockázatot rejt magában.

18:14
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb hatszáz menekült Beremendben

Újabb, mintegy hatszáz tagú menekültcsoport lépte át a magyar-horvát határt a Baranya megyei Beremendnél szombaton - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója. A Horvátország felől érkező illegális bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek hat csuklós buszra szállították át, Magyarbóly vasútállomására vitték őket, onnan vonattal utaznak tovább. Mivel az időjárás hűvösebbre fordult, konténereket telepítenek a határátkelőhöz, amelyek melegedőként szolgálnak a menekülteknek és a rendőröknek egyaránt.

Menekültek a magyar-horvát határon Beremendnél Forrás: MTI/Mohai Balázs
18:35
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Faymann és Milanovic

Telefonon egyeztetett a menekültválságról Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár - jelentette be Twitter-oldalán a horvát kormány. Faymann pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt Bécsben.

19:19
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nyolcezer menekült érkezett ma Hegyeshalomra

Már több mint nyolcezer menekült érkezett Hegyeshalomra szombaton. Eddig öt vonatot fogadott a hegyeshalmi vasútállomás Gyékényesről és Zákányról. A rendőrség még egy, Hegyeshalom felé tartó vonat indulásáról értesült, de további vonatok is érkezhetnek a nap folyamán.

A hegyeshalmi vasútállomásról a menekültek rendőri kísérettel vonulnak az osztrák-magyar határ felé. Ott önkéntesek, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai várják őket élelmiszerrel, itallal, valamint ruhákkal.

19:43
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikai baptisták küldtek segélyszállítmányt Magyarorországra

Mintegy 85 millió forint értékben küldtek segélyszállítmányt Magyarországra a texasi baptista gyülekezetek és az ottani kórházszövetség, az adományokat a Horvátországban és Szerbiában tartózkodó migránsoknak, valamint magyarországi rászorulóknak szánták.

A repülővel érkezett szállítmány elsősorban orvosi eszközöket, kötöző- és fertőtlenítőszert, gyermektápszert tartalmaz.

22:27
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a kamionstopot a hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot a hétvégén - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 A kamionstop a fő szabály szerint szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben szeptember utolsó hétvégéjén, ezúttal azonban az Operatív Törzs kezdeményezése alapján az érintett miniszterek az ország déli megyéiben kihirdetett válsághelyzetre való tekintettel felfüggesztették a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. 

A kamionstop így nem okoz további torlódásokat, amelyek súlyosbítanák a bevándorlók áthaladásának biztosítása érdekében esetenként szükséges helyi forgalomkorlátozásokat. 

23:27
szeptember 26, 2015
Vágólapra másolva!

Minden menekültről felvétel készül Letenyén

Szombat este öt busszal szállítottak ismét bevándorlókat a horvát hatóságok a letenyei magyar-horvát határátkelőre.

A menekülteket egyesével magyar buszokra szállítják át, a rendőrök átnézik a csomagokat, és mindenkinek az arcát videóra veszik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a buszokkal hova viszik őket, de az elmúlt napok tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a murakeresztúri vagy a nagykanizsai vasútállomásra, ahonnan vonatok szállítják tovább őket.