Terrorcselekmény elkövetésével gyanúsították meg a szír férfit

Események

Vágólapra másolva!
Magyarország kerítést épít a szlovén határra, amelyről - Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkárának álláspontja szerint - Budapest nem értesítette Ljubljanát. Orbán Viktor magyar kormányfő Bécsben elismerte, hogy nem jó érzés kerítést építeni, ezzel azonban már csak azért sem törődhet, mert az osztrák kancellár határozottan elutasította, hogy Horvátország és Magyarország korridort nyisson a menekülteknek Ausztria felé. Terrorcselekmény elkövetésével gyanúsították meg azt a 39 éves szír férfit, aki ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt folytattak eljárást, az újabb gyanúsítást ennek a nyomozásnak a keretében közölték vele. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre! 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül66 bejegyzés
08:18
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó beszélt szlovén kollégájával

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar–szlovén határon. Ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg – áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

08:18
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Meglepődtek a szlovénok

Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar–szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát - jelentette ki Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára csütörtökön. Magyarország a kerítésépítésről csak később értesítette Ljubljanát – tette hozzá.

Karl Erjavec külügyminisztert is meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal – mondta.

08:24
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Németország szigorít

Angela Merkel kancellár 16 német szövetségi állam vezetőjével tárgyalt. Megegyeztek arról, hogy a jövőben hogyan fogják kezelni a menekültválságot.

Három balkáni államot, Albániát, Koszovót és Montenegrót biztonságos harmadik országnak nyilvánítanak.

A menekülteknek adott zsebpénzt megszüntetik, valamilyen juttatás jár majd helyette.

A központi kormányzat a menekültek befogadása költségeinek nagy részét át fogja vállalni.

A csomag november 1-jén lép életbe, írja az AP hírügynökség.

Forrás: AFP/John Macdougall
08:38
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer

Tegnap több mint nyolcezer menekült érkezett Magyarországra az M1 hírtelevízió információi szerint.

09:02
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó a BBC-nek: A nemzetközi média egyoldalú

A nemzetközi média egyoldalúan mutatja be a migrációs válsággal kapcsolatos magyarországi eseményeket és intézkedéseket – mondta Szijjártó Péter a BBC-nek. A külgazdasági és külügyminiszter a BBC televízió HardTalk című – Nagy-Britanniában péntek hajnalban sugárzott – politikai interjúműsorában a röszkei határátkelőnél lezajlott incidensről elmondta: a magyar rendőröket egy másik ország területéről órákon keresztül dobálták kövekkel, betondarabokkal, magyar rendőröknek okozva sérüléseket, és a rendőrség csak ezután használt vízágyút és könnygázt. "A riportokban azonban csak az szerepel, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be, de az nem, hogy miért (...). Úgy gondolom, hogy ez nagyon-nagyon inkorrekt (magatartás) Magyarországgal szemben" – tette hozzá. 

Kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár minapi kijelentése szerint "a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte", amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan kijelentés volt. A magyar külügyminiszter szerint olyan emberekről volt szó, akik megszállták Budapest legfontosabb pályaudvarát és egyéb fővárosi közterületeket, jóllehet, ha a menekülteket fogadó központokba mennek, ott ivóvizet, élelmet, orvosi ellátást kaptak volna.

09:21
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor ma mond valami fontosat

Orbán Viktor miniszterelnök ma délután kettőkor Bécsben a magyar nagykövetségen fog sajtótájékoztatót tartani, nagy bejelentésre készül.

10:04
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Több ezer katona megy a határra

Több ezer fegyveres katonával, terepjárókkal, harcjárművekkel is jelen lesz az ország déli határainál a Magyar Honvédség. Az ország határainak védelmében hozott katonai intézkedésekről a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorfolyamában, írja a Magyar Idők.

Katonák a magyar–horvát határon, a beremendi határátkelőhelyen Forrás: MTI/Marjai János
10:32
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek gyorsabbak, mint az unió

Az Európába érkezett menekültek sokkal gyorsabbak, mint az unió, írja cikkében a Wall Street Journal. Brüsszel 120 ezer menekültet akar elosztani a tagállamok közt, de ennél már sokkal többen érkeztek. Görögországból több mint 60 ezer menekültet akarnak más tagországokba költöztetni, de a déli tagállam eddig csak kevesebb mint 10 ezret regisztrált, és valószínűleg azok is mind Németországban vannak már.

Általában véve a menekültek maguk döntik el, hová akarnak menni, méghozzá sokkal gyorsabban, mint ahogy a hivatalos szervek reagálni tudnának.

10:39
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Valls: Méltatlan Magyarország viselkedése

Franciaország a következő két évben nem vesz át annál a 30 ezer menekültnél többet, mint amennyi az elosztásról szóló uniós tervben szerepel - jelentette ki Manuel Valls, francia miniszterelnök. "Nem tudunk Európában befogadni mindenkit azok közül, akik a szíriai diktatúra elől menekülnek" - tette hozzá. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a menedékjog Franciaország értékeinek középpontjában szerepel, és bírálta a határzár miatt Magyarország szerinte "méltatlan" viselkedését. "Szolidaritásról, nagyvonalúságról, emberiességről kell tanúbizonyságot tennünk, ugyanakkor azt is kezelni kell, hogy vannak félelmek, fantazmagóriák" - hangsúlyozta.

Manuel Valls, francia miniszterelnök Forrás: AFP/Nicolas Tucat
10:58
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány szerint sem megoldás a kerítés

Magyarország nem lezárni akarja a határokat, hanem megvédeni őket – hangsúlyozta a kormányszóvivő pénteken reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a magyar–horvát határon a kerítés építése a végéhez közeledik, és a szlovén határnál, Tornyiszentmiklósnál is megtörtént a gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) telepítése. Kovács Zoltán az M1 műsorában azt hangsúlyozta: a magyar kormány sem gondolja, hogy a tömeges migráció kezelésére a kerítés jelenti a megoldást, de az egy olyan eszköz, amely segíti az illegális bevándorlás megfékezését.

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát–magyar határon, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György
11:03
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tiltakozó jegyzék a svéd külügynek

Tiltakozó jegyzéket ad át a stockholmi magyar nagykövet a svéd külügyminisztériumnak pénteken, mert a svéd kormány migrációs minisztere "durva rágalmakat fogalmazott meg" Magyarországgal szemben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közlemény szerint a svéd kormány migrációs minisztere durva rágalmakat fogalmazott meg Magyarországgal szemben, amikor azt állította, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be menedékkérő nők és gyermekek ellen.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél szeptember 16-án Forrás: MTI/Sóki Tamás
11:17
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Médiakampány folyik Magyarország ellen

A nemzetközi média egyoldalúan mutatja be a migrációs válsággal kapcsolatos magyarországi eseményeket és intézkedéseket – mondta Szijjártó Péter a BBC-nek. Kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik. Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár minapi kijelentése szerint "a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte", amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan kijelentés volt. A magyar külügyminiszter szerint olyan emberekről volt szó, akik megszállták Budapest legfontosabb pályaudvarát és egyéb fővárosi közterületeket, jóllehet ha a menekülteket fogadó központokba mennek, ott ivóvizet, élelmet, orvosi ellátást kaptak volna.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
11:22
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenkét újabb eljárás

Tizenkét újabb menekült bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt péntek reggelig. Valamennyien a már mások által megrongált kerítésen keresztül lépték át a határt. A vádlottak közül hét szír, négy koszovói és egy iraki állampolgárnak vallotta magát.

Menekültek a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében szeptember 22-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán
11:59
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Zákányba újabb 1500 menekült érkezett

A Somogy megyei Zákányba péntek délelőtt újabb 1500 menekült érkezett Horvátországból a zöldhatáron át - közölte az M1 csatorna. A korábbiakhoz hasonlóan az illegális bevándorlókat most is vonattal vitték a horvát-magyar határhoz, onnan rendőri kísérettel gyalog mentek a vasútállomásra, ahol folyamatosan szállították fel őket egy 15 kocsiból álló szerelvényre.

A horvát-magyar zöldhatáron érkezett migránsok a gyékényesi vasútállomáson, Zákányban szeptember 24-én Forrás: MTI/Varga György
12:16
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Minden negyedik menekült gyerek

Pénteken haladja meg a 75 ezret az idei megszüntetett menekültügyi eljárások száma, ezek 80-85 százalékát azért kell megszüntetni, mert a kérelmező ismeretlen helyre távozik időközben - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója az M1 műsorában. Szép Árpád elmondta: az idei menekültügyi eljárások 95 százalékát kellett megszüntetni, mivel érdemben nem tudták megállapítani, hogy megalapozott-e a kérelmező nemzetközi védelmi igénye.

Migránsok a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A lefolytatott eljárásokból kevesebb mint kétezer esetében hoztak elutasító döntést. Ebben az évben eddig menekültstátust kevesebb mint százan kaptak, oltalmazott, úgynevezett kiegészítő védelmi jogállást pedig kevesebb mint 300-an. Az összes kérelmező egynegyede-egyötöde gyermek.

12:18
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Csütörtökön több mint 8000 menekült jött

Az ORFK adatai szerint csütörtökön Magyarországon 8104 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek, ebből mintegy 7800-an a magyar–horvát határt, csaknem 300-an a magyar–szerb határt lépték át. Január elsejétől csütörtök éjfélig több mint 250 ezren érkeztek illegálisan az országba.

12:38
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Az autó műszerfala mögött rejtőzött a menekült

Egy autó műszerfala mögé rejtve próbáltak Spanyolországba csempészni egy afrikai férfit – közölték a spanyol hatóságok, miután Marokkó és az észak-afrikai spanyol enklávé, Melilla határán lebuktatták az embercsempészeket. A spanyol rendszámú autóban két fiatal férfi érkezett a határátkelőhöz Marokkó felől. A jármű átvizsgálásakor a műszerek emberi szívverést jeleztek, az autó műszerfalának eltávolítása után egy eszméletlen, fiatal afrikai férfit találtak egy dupla fenekű rekeszben összekuporodva. Azonnal kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. Állítása szerint 19 éves, és Guineából érkezett. Nem ez volt az első eset, hogy valaki a motortérben utazott

12:39
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elkapták az embercsempészek hazai főnökét

Négyszáz menekültet juttatott az Európai Unió területére az a nemzetközi embercsempészbanda, amelynek a vezetőségét szeptember 18-án fogták el az érintett országok nyomozói.

A rajtaütés során Ausztriában négy, Szerbiában kilenc, míg Magyarországon egy gyanúsítottat kaptak el – utóbbi a magyarországi csapat főszervezője volt. Az embercsempészeknél kábítószert, fegyvert és mintegy 110 millió forint értékű valutát, devizát találtak a rendőrök.

A főszervezők elfogása után következik a hálózat teljes felgöngyölítése, a szerb, osztrák és magyar hatóságok a szervezet további tagjait is keresik. Részleteket itt olvashat.

12:47
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán az osztrák kancellárral tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár kezet fog bécsi tárgyalásukon Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Feszült hangulatú találkozóra lehetett számítani, a fenti kép alapján az is volt. Orbán Viktor hamarosan beszámol a részletekről, 11:30-tól ugyanis nemzetközi sajtótájékoztatót tart Bécsben. Az eseményen részt vesz Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, az Origo tudósít az eseményről.

13:23
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Népszavazást akar a kvótákról a Jobbik

Az európai uniós alapszerződés módosításának kezdeményezését kéri a kormánytól a Jobbik annak érdekében, hogy a migránsok elosztását szabályozó kvótarendszerről ügydöntő népszavazást lehessen tartani az EU-ban - mondta az ellenzéki párt elnöke. Vona Gábor kijelentette: a Jobbik elutasít mindenféle kvótarendszert, mert abszurd és rossz döntésnek tartják. 

13:36
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Engedniük kell a horvátoknak és a szerbeknek is

A horvát–szerb határ lezárásának ügye legkésőbb hétfőig megoldódik a Danas című szerbiai napilapnak nyilatkozó diplomaták szerint. A lap információi szerint az ügyben mindkét félnek engednie kell majd. A belgrádi újság diplomáciai forrásokra hivatkozva pénteken azt írta, hogy akár már hétfőn megnyílhatnak a határok, mert az Európai Unió nyomást gyakorol mindkét oldalra.

Menekültek a szerb-horvát határon Forrás: AFP/Alexa Stankovic
13:43
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Focicsapatnak adták ki magukat a menekültek

Egy tucat nigériaiból álló csoportot vettek őrizetbe a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren, a nigériai férfiak azt állították magukról, hogy egy focicsapat tagjai, akik egy kárpátaljai mérkőzésre igyekeznek. A nigériaiak Isztambulból érkeztek csütörtökön repülővel az ukrán fővárosba. Az irataikat ellenőrző határőröknek azt mondták, hogy focisták, akik Kárpátalja megyében játszanak futballmérkőzést. A határőrök ezt kétkedéssel fogadták. Gyanújukat, miszerint a nigériaiak inkább illegális bevándorlók, mint sportolók, az is alátámasztotta, hogy senki sem várta őket Ukrajnában, az ominózus mérkőzésről senki semmit nem tudott. A "focistáktól" ezért megtagadták a belépést az országba, és visszatoloncolják őket egy következő járattal - közölte az ukrán állami határőrszolgálat. A nigériaiak az igazi okát nem árulták el annak, miért is akarnak a nyugat-ukrajnai megyébe eljutni.

13:45
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Bécsbe ment békülni

A magyar miniszterelnök Bécsben tart sajtótájékoztatót azt követően, hogy az osztrák kancellárral tárgyal. Az Origo tudósítását itt találja.

13:58
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A magyarok elégedettek a rendőrök munkájával

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a magyarok túlnyomó többsége, 78 százaléka elégedett azzal, ahogy a magyar rendőrség kezeli a menekültkérdést. Összességében a baloldali pártszimpatizánsok is pozitívan ítélik meg a rendőrség teljesítményét e kérdésben.

Rendőri sorfal Röszkén Forrás: Police.hu
14:10
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaszólt a francia miniszterelnöknek Szijjártó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben utasította vissza Manuel Valls francia miniszterelnök Magyarországot bíráló nyilatkozatát. A francia kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a migránsok szörnyű körülmények között kelnek át a Földközi-tengeren, majd érkeznek olyan országokba, ahol "néha tűrhetetlen módon fogadják őket". Minderre Szijjártó Péter közölte: a KKM visszautasítja a Magyarországot ért újabb méltatlan támadásokat. A francia miniszterelnök alaptalanul rágalmazza Magyarországot, állításai teljes mértékben ellentétesek a valósággal. Magyarország mindenben az európai és nemzetközi normáknak megfelelően jár el, és "nem gondoljuk, hogy a francia rendőrség tétlenül szemlélte volna, ha egy másik ország területéről órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal támadják őket" - fogalmazott a miniszter. 

14:15
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Napolitanónak is üzent Szijjártó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy közleményben két európai politikusnak is válaszolt. Giorgio Napolitano volt olasz köztársasági elnök korábban kemény szavakkal illette Magyarországot, előadásában feltette a kérdést: "Lehetséges-e tolerálni, hogy a tíz éve EU-tag Magyarország felhúzzon egy olyan szögesdrótkerítést, amely Hitler európai rémuralmát idézi?"

Giorgio Napolitano, volt olasz államfő Forrás: MTI/EPA/Massimo Percossi

Az ilyen fejleményekkel szemben a volt köztársasági elnök szerint "nem elég a szolidaritás szent és sérthetetlen elvére apellálni", hanem szükség van a 7. cikk szerinti eljárás megindítására a 2. cikkelyben felsorolt európai értékek nyilvánvaló és sorozatos megsértéséért. A volt olasz államfő szavairól Szijjártó Péter úgy vélekedett: "Olaszország volt elnökétől a legkevésbé sem vártuk volna, hogy a legsötétebb európai korszakot emlegeti fel Magyarországgal kapcsolatban." Ez méltatlan és igazságtalan Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben. "Állításait visszautasítjuk, és kikérjük magunknak" – közölte a tárcavezető.

14:37
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tömegverekedés egy menekültszálláson

Tömegverekedés volt egy menedékkérőket befogadó szálláson a németországi Lipcsében, a csütörtök este történt összecsapásban nagyjából százan vettek részt. A Leipziger Volkszeitung című helyi lap szerint afgán és szír menedékkérők vitájából lett verekedés. A konfliktus ugyan "vallási érzékenységek" körül alakult ki, de nincs összefüggésben a vasárnapig tartó muzulmán áldozati ünneppel – írta az lap. A verekedésben öt ember sérült meg, köztük a Német Vöröskereszt  egy munkatársa. Részletek itt.

14:41
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Nincs más megoldás, kerítés kell

Orbán Viktor Bécsben tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol elmondta, Magyarországnak nincs más választása, mint a szerbiaihoz hasonló kerítést építeni a horvát-magyar határra, a teljes zár előtt azonban a magyar kormány tagjai még felkeresik a visegrádi együttműködés tagállamait, hogy támogatást gyűjtsenek.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójára érkezik a Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral folytatott tárgyalásait követően Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kormányfő elismerte, hogy nem jó érzés kerítést építeni, ezzel azonban már csak azért sem törődhet, mert az osztrák kancellár határozottan elutasította, hogy Horvátország és Magyarország korridort nyisson a menekülteknek Ausztria felé. Részletek itt.

15:05
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártónak volt pár szava Milanovichoz is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban azt üzente Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát, ne keverje bele őket a horvát választási kampányba. "Nem fogunk szavazni a horvátországi választásokon, minket nem kell semmiről sem meggyőznie, a választási kampányt folytassa Horvátország határain belül" - fogalmazott Szijjártó Péter. A tárcavezető arról is beszélt, hogy semmilyen megállapodás nincs, és nem is volt Belgrád és Budapest között a migránsok mozgásának befolyásolásáról. A külgazdasági és külügyminiszter kitért a magyar–szerb kapcsolatokra is, amelyeket kiemelkedően jónak nevezett, és ebben a két kormányfő, illetve a két külügyminiszter munkáját méltatta. 

15:19
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Több tájékoztatást akar az osztrák kancellár

Werner Faymann osztrák kancellár korrektnek nevezte Magyarország és Ausztria kapcsolatát, miután Bécsben megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, ugyanakkor arra is utalt, hogy van bizonyos feszültség a viszonyban és többször is hangoztatta: "kell egy alap ahhoz, hogy együtt lehessen működni". Faymann kijelentette: a találkozó "megmutatta, hogy beszélnünk kell egymással". "Igen kívánatosnak tartanám", ha jobban tájékoztatnák az osztrák hatóságokat a menekültek magyarországi áthaladásáról - mondta az osztrák kancellár.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral folytatott tárgyalásait követően a bécsi magyar nagykövetségen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:26
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vizsgálják a magyar kerítést

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs kérdésekben illetékes görög biztosa mind a magyar, mind a szlovén hatóságokkal folyamatos kapcsolatban áll, és igyekszik tájékozódni a magyar-szlovén határ mentén fennálló helyzet ügyében.

Menekültek által átvágott, de már megjavított kerítés a magyar-szerb biztonsági határzáron, Röszke közelében Forrás: MTI/Sóki Tamás
15:34
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem örültek a menekülteknek a finn tüntetők

Kürtöket fújó, petárdákat dobáló tüntetők fogadták a Helsinki mellett lévő menekültközpontba busszal szállított menekülteket; az egyik tiltakozó a Ku-Klux-Klan fehér csuháját és kámzsáját viselte. A mintegy negyven menekültet szállító buszt hozzávetőleg negyven tüntető fogadta a központ bejáratától nem messze. Egyelőre nem tudni, hogy a finn hatóságok bárkit is előállítottak volna a tüntetők közül. A finn kormány elítélte a tüntetők viselkedését. Közben mintegy ötszáz ember formált élő láncot az észak-finnországi Tornio határvárosban szombaton, hogy tiltakozzon a Svédországból érkező bevándorlók ellen. Az északi országba az idén várhatóan harmincezer menedékkérő érkezik, míg tavaly 3651-en kértek menekültstátust.

15:58
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia diplomáciai lépésekre készül

A szlovén belügyminisztérium azonnal értesítette a külügyminisztériumot a szlovén-magyar határon elkezdődött kerítésépítésről, mondta Vesna Györkös Znidar belügyminiszter. A külügyminisztérium pedig elindította a szükséges folyamatokat, írja a Siol.net.

16:04
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovéniai magyar kisebbség képviselőjét is meglepte a kerítés

Göncz Lászlót, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselőjét is meglepte a kerítésépítés híre. Azt reméli, mondta, hogy nem lesznek komoly bonyodalmak a két ország kapcsolatában, és hogy a kerítés nem fog sokáig a határon maradni. A képviselő hangsúlyozta, hogy tájékoztatást és válaszokat vár a magyar hatóságoktól, írja a Siol.net.

16:15
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: A következő néhány nap kulcsfontosságú lesz

Magyarország nem akar kerítést építeni a Szlovéniával közös határára, mondta Orbán Viktor miniszterelnök bécsi látogatásán, írja az Rtvslo.si. Azt is mondta, hogy a következő néhány nap kulcsfontosságú lesz, ki fog derülni, meg kell-e állítani a menekülthullámot a horvát-magyar határon, és ha igen, hogyan. 

16:19
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Megvédte Orbánt egy horvát lap

A Vecernji List című vezető horvát napilap kommentátora pénteken arról írt, hogy Zoran Milanovic szociáldemokrata horvát kormányfő és koalíciós kormányának miniszterei azért nem tudják elviselni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mert ő olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyektől őket megfosztotta a természet, nem pedig a menekültválság miatt. Milan Ivkosic szerint a horvátok alig várták az újabb alkalmat, hogy "élvezkedhessenek" a magyar kormányfőn.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós

A magyar kerítésépítés miatt idegengyűlölőnek, nacionalistának, nácinak nevezték, a neve pedig szimbólumává vált mindennek, ami rossz, ha menekültválságról volt szó. Ugyanakkor szerinte ez csak folytatása volt annak a Brüsszeltől átvett retorikának, amely démonizálta Orbán Viktort. "Az Európai Unió azon részétől, akik nem tudnak belenyugodni abba, hogy megjelent egy olyan államférfi, aki következetes, és aki megakadályozhatja őket nyerészkedési szándékukban" - írta az újságíró.

16:22
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó telefonon beszélt Lavrovval

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon egyeztetett a V4-országok és Oroszország külügyminisztereivel. Mint írták, a tárcavezető arról tájékoztatta cseh, lengyel, szlovák és orosz partnerét, hogy Magyarországra továbbra is rendkívül nagy migrációs nyomás nehezedik, mivel Horvátország felől naponta mintegy tízezer illegális bevándorló érkezik az országba. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország a bevándorlók regisztrációja és ellátása alkalmával továbbra is minden nemzetközi jogszabályt betart.

Sergej Lavrov, orosz külügyminiszter Forrás: RIA Novosti/Maksim Blinov
16:35
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tájékozódik a szlovén nagykövet

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter arra kérte Szlovénia budapesti nagykövetét, hogy tájékozódjon a határra tervezett kerítéssel kapcsolatban. Szerinte a kerítés akkor sem jó megoldás, ha csak ideiglenes - írja a rtvslo.si.

Menekültek vonaton a szlovén-horvát határon Forrás: AFP/Jure Makovec
16:38
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Összeugrott az MSZP és a DK

Az MSZP a menekültügyet nemzeti ügynek tekinti, amelyben minden pártnak a konszenzust, nem pedig a konfliktust kellene keresnie; kár, hogy a menekültügyből pártpolitikát csináló Fidesz mellé ma a DK is felzárkózott - reagált a szocialista párt szóvivője a DK szóvivőjének szavaira. Gréczy Zsolt DK-szóvivő egy menekültügyi konferencián elhangzottakra reagálva azt mondta, ha a szocialista párt hivatalos álláspontja, amit Mesterházy Attila fogalmazott meg, "miszerint támogatja Orbán Viktor menekültügyi politikáját", akkor az MSZP ebben az esetben elárulja az európai baloldal igazi értékeit és a demokratikus ellenzék szavazóit. Az MSZP nem Orbán Viktor menekültpolitikájával ért egyet, hanem azzal a hatpontos javaslatcsomaggal, amelyet a szocialista párt hónapok óta mond, és "amellyel két napja még a DK is egyetértett" - közölte erre Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője.

16:55
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán "Európa főgonosza"

Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg "Európa főgonosza", ám kimond olyasmiket is, amiket a brüsszeli illetékesek nehezen tudnak cáfolni - írta a The Economist. A brit gazdasági-politikai folyóirat véleményrovatának szerkesztőségi írása szerint Orbán "cinikus bajkeverő, aki vidáman kacérkodik akár a nyílt rasszizmussal is, ám bármennyire fájdalmas ennek beismerése, van abban valami, amit mond". Számos európai illetékes szép csendben egyetért vele például abban, hogy a magyar határkerítés nem másra szolgál, mint amit az EU-jog megkövetel, vagyis a külső határok védelmére, mégis Magyarországot ostorozzák, miközben Görögország könnyed mozdulattal küldi tovább menekültek százezreit Európába - fogalmaz a The Economist cikke.

17:03
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Verhofstadt eljárást kezdeményez Magyarország ellen

Szögesdróttal és Magyarország, Európa szégyene felirattal a címlapján jelent meg a Libération baloldali lap, amely szerint a "cinikus és gátlástalan" Orbán Viktornak a menekültekkel szembeni "radikalizálódása" miatt "kezd felmerülni a kérdés, hogy Magyarországnak van-e helye az Európai Unióban". A lapnak nyilatkozott Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának vezetője, aki interjújában elmondta: felkéri az Európai Parlamentet, hogy indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye alapján, mivel a magyar kormány a menekültválságot az európai értékek megsértésével kezeli.

Guy Verhofstadt, az EP liberális demokrata frakciójának (ALDE) vezetője Forrás: AFP/Frederick Florin

A politikus szerint Orbán Viktornak kerítés építése helyett a Magyarországhoz hasonlóan nehéz helyzetbe került Görögország és Olaszország vezetőivel együtt Brüsszelben kellett volna európai megoldást sürgetnie. Szerinte a magyar helyzet rávilágított arra, hogy a schengeni határok védelmét lehetetlen nemzeti hatáskörben ellátni, mert akkor a problémákat áttolják egy másik országra, ezért közös európai határvédelmet kell létrehozni.

17:09
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

"A nacionalizmus kísértete járja be az EU-t"

A Libération baloldali lap szerkesztőségi írásában Laurent Joffrin főszerkesztő úgy vélte, hogy "kísértet járja be az Európai Uniót, a nacionalizmus kísértete", amelynek Orbán Viktor az "előfutára". A "magyar miniszterelnök politikája brutális módon testesíti meg azt, amit a keményvonalas jobboldal sok országban elképzel: a határok lezárását, a bevándorlókkal szembeni keménységet, a muzulmánok elítélését, a hagyományos értékek propagálását és az európai szolidaritás elutasítását" - írta a főszerkesztő, aki üdvözölte Guy Verhofstadt javaslatát.

Orbán Viktor, Brüsszelben Forrás: Origo
17:31
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hatvanhat millió forint a Máltai Szeretetszolgálatnak

Menekültek ezreinek ellátására készül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) a kormánytól kapott 66,5 millió forintos támogatásból. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból egyenként 66,5, összesen 199,5 millió forinttal támogat három segélyszervezetet a migrációval összefüggő feladatok ellátására: az MMSz-t, a Magyar Vöröskeresztet és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet.

 

17:35
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Életkép a horvát határról

Rendőrök ellenőrzik az illegális bevándorlók csomagjait a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelőhelyen Forrás: MTI/Marjai János
17:39
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Az uniós biztos is fennakadt a határzáron

A horvát-szerb határzár feloldására szólította fel az uniós tag Horvátországot Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosa pénteken Belgrádban. Hozzátette: a helyzet csak így oldható meg, nincs alternatíva.

A biztossal tárgyalt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök is, aki a horvát kormány Twitter-üzenetére – miszerint "ma vagy holnap" megnyithatják a határt – azt mondta, hogy "Szerbia nem is kért mást", és abban a pillanatban, ahogy ez megtörténik, Belgrád is visszavonja az ellenlépéseket.

17:59
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elutalták a pénzt a civil szervezeteknek

A Magyar Államkincstár átutalt 40-40 millió forint előleget azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyek 199,5 millió forintos támogatásáról szeptember közepén döntött a kormány. Az államkincstár azt írta, a támogatási összeg fennmaradó részét október végéig kapják meg a szervezetek.

18:09
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Európai Egyesült Államokat akar Kelemen Hunor

Kelemen Hunor szerint senki nem fogja komolyan venni az Európai Uniót, ha nem képes megvédeni a saját határait. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy nem a menekültektől, hanem az illegális bevándorlóktól kell megvédeni az EU határait. "Nagyobb koordinációra, erősebb Európai Unióra van szükség, mert ha ez a politikai konstrukció hosszú távon nem képes létrehozni az Európai Egyesült Államokat, akkor nem tudja felvenni a versenyt a nagyhatalmakkal" - fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt is hozzátette, újra meg kell nyitni a tárgyalásokat a tagállami szuverenitásról, arról, hogy az államok milyen hatásköröket engednek át az uniónak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Forrás: MTI/Balázs Attila
18:27
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Belgrádban határnyitásra számítanak

Péntek késő délután megnyitják a horvát-szerb határt, értesült a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). Információik szerint a horvát fél 17 óra után nyithatja meg újra a határátkelőket a Szerbiával közös határszakaszon.

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon Forrás: MTI/Varga György
18:32
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Öt évre ítéltek egy szerb embercsempészt

Gyorsított eljárásban öt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy szerb férfit, aki 17 menekültet akart Mórahalom térségéből az osztrák-magyar határra szállítani. A vádlott fejenként 600 eurót kért az útért.

Menekültek a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében Forrás: MTI/Balogh Zoltán
18:49
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szombatig feloldják a határzárt

Zoran Milanovic horvát kormányfő pénteken közölte, munkatársaival intenzíven dolgozik azon, hogy szombatig feloldják a horvát-szerb határzárat. Szerinte Horvátország nem diszkriminálta Szerbiát, az intézkedések a horvát kamionosokra is vonatkoztak. Milanovic hozzátette, viszont Szerbia, amely nem tagja az Európai Uniónak, nem működik úgy, mint egy állam, hiszen a területén ellenőrzés nélkül áramlanak át emberek, és diszkriminálja a horvát kamion- és áruforgalmat. "Lehet, hogy a mi intézkedéseink túl kemények voltak, de nemzeti érdekeinket és határainkat védtük a felügyelet nélkül áramló migránsáradattal szemben, amely Szerbián keresztül érkezik Horvátországba" - jelentette ki.

19:23
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Átnézik a menekültek csomagját a rendőrök

Barcsra, a Dráván átívelő hídhoz péntek délután 20 horvát busszal 1200 menekültet hoztak, rendőrök és katonák kísérték őket a közeli ideiglenes pihenőhelyre, ahol egyebek mellett ételt és italt kapnak, majd ugyancsak kíséret mellett a vasútállomásra mennek - közölte az M1 csatorna. Az érkezőket a rendőrök kikérdezik, honnan jöttek, néhány embert pedig szúrópróbaszerűen ellenőriznek, átvizsgálják a táskájukat. Főként azokat ellenőrzik, akiknél nagyobb csomag van.

Menekültek a rendőrsorfallal szemben Forrás: MTI/Mohai Balázs
19:33
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Prágától kapunk segítséget

Csehország húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat - közölte a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken.

19:52
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Megmarad a debreceni tábor

Ki kell üríteni a debreceni menekülttábort, amelynek "ebben a formában semmi értelme nincs", de nem kell megszüntetni - közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke, megválasztott frakcióvezetője pénteken. Kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak kell olyan tartaléktábor, amelyben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehet helyezni.

19:57
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmény elkövetésével gyanúsították meg a szír férfit

A Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat Ahmed, H. (39) szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás keretében - a rendelkezésre álló adatok alapján - a férfit 2015. szeptember 25-én a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is - derült ki a rendőrség honlapjára felkerült közleményből. 

20:12
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Ukrajna kész menekülteket befogadni

Ukrajna segítséget kíván nyújtani az európai uniós államoknak a menekültválság leküzdésében, ezért kész befogadni az észak-afrikai, illetve közel-keleti migránsok egy részét - közölte pénteken az ukrán bevándorlási hivatal.

20:27
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Harmaduk nem is szír

A magukat szíriainak valló migránsok mintegy 30 százaléka valójában nem szíriai - mondta pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője.

21:44
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kijev cáfol

Az ukrán állami bevándorlási hivatal pénteken cáfolta a több ukrán hírforrás által közölt információt, miszerint Ukrajna segítséget kíván nyújtani az európai uniós államoknak a menekültválság leküzdésében, ezért kész befogadni észak-afrikai, illetve közel-keleti migránsokat.

21:48
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Belgrád diplomáciai sikerről beszél

Szerbia diplomáciai csatát nyert, és bebizonyosodott, hogy a horvát határzárral sérült az európai uniós stabilizációs és társulási megállapodás, valamint számos más megegyzés - reagált Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken arra a hírre, hogy Horvátország 17 órakor feloldotta a határzárat a két legfontosabb horvát-szerb határátkelőnél. 

21:52
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Egy terroristagyanús eset volt Ausztriában

Eddig egy terroristagyanús eset volt Ausztriában - közölte az osztrák belügyminisztérium pénteken arra reagálva, hogy az állambiztonsági hivatal egyik volt vezetője, Gert Polli szerint az Európába tartó menekültek közül sokan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai.

22:34
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kell tartományi jóváhagyás

Októbertől saját hatáskörben dönthet az osztrák állam a befogadóhelyek kijelöléséről, akár az adott tartomány jóváhagyása nélkül is - döntött a parlament felsőháza.

Befogadóközpont Ausztriában, Oberwartnál Fotó: Grimm Balázs - Origo

A törvény akkor alkalmazható, ha a tartomány vagy a járások nem teljesítik az előírt menekültkvótát vagy a befogadott menekültek száma nem teszi ki a helyi lakosok 1,5 százalékát. Az alkotmánymódosítás 2018-ig lesz érvényben.

Szigorították az embercsempészettel kapcsolatos szabályozást is: eddig tíz, most már akár három ember szállítása esetén is előzetes letartóztatásba kerülhetnek a csempészek.

23:05
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szolidaritási adót javasolnak

A pénzügyi tranzakciókra kivetett szolidaritási adó bevezetését javasolja az ENSZ főtitkárhelyettese az EU tagállamainak. Philippe Douste-Blazy szerint részvényenként 0,1 százalék, származtatott termékenként pedig 0,01 százalék lehetne az adó mértéke.A pénz 50 százalékát a fejlődő országoknak folyósítanák az alapvető közjavak, az ivóvíz, az élelem, az egészség, az oktatás és a higiénia biztosításához, míg a maradék 25 százalék a nemzeti költségvetések különböző helyeire jutna.

Az ENSZ főtitkárhelyettese elmondta, hogy 11 uniós ország már egyetért az adó bevezetésével.

23:14
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország újra lezárhatja a határt

Horvátország újra lezárhatja a Szerbiával közös határát, ha erre szükség lesz - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak adott péntek esti interjújában.

Milanovic szerint amikor a migránsok belépnek Szerbiába, szervezetten északra kell őket szállítani, és nem spontán gazdasági akciót kell ebből csinálni, hogy az emberek száz euróval lépnek be az országba, és 50-nel kevesebbel kell kilépniük.Szerinte Szerbia diszkriminációt követett el, amikor megtiltotta a Horvátországban regisztrált és a horvát árut szállító kamionok belépését az országba, míg Horvátország az összes teherautó számára tiltotta meg a belépést. 

23:54
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia nem irányította Horgosra a migránsokat

A szerb miniszterelnök cáfolta, hogy Horgosra, a magyar határra irányították volna a migránsokat. Aleksandar Vucic a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában úgy fogalmazott, hogy semmilyen folyosót nem nyitottunk Magyarország felé. A migránsokat továbbra is úgy fogadjuk, ahogy eddig tettük.

A migránsok megérkeznek Presevóba és Belgrádba, majd ők döntik el, merre akarnak továbbmenni - tette hozzá.

00:00
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát teherautók is mehetnek Szerbiába

Újra beléphetnek Szerbiába a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók - döntött pénteki késő esti rendkívüli ülésén a szerb kormány azt követően, hogy Horvátország is megnyitotta a határait a szerb személy- és teherforgalom előtt. A héten éles vita alakult ki a két ország között a határok lezárása miatt. 

00:47
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kísérleti drótakadály a szlovén-magyar határon

A szlovén-magyar határszakaszon 2015. szeptember 25-én a délelőtti órákban a Magyar Honvédség - kísérleti jelleggel - drótakadályt fektetett le, melyet a délutáni órákban felszedtek – áll a Belügyminisztérium pénteki közleményében. A tárca hangsúlyozza: a drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként került sor. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében Pintér Sándor belügyminiszter 2015. szeptember 26-án 9 óra 30 perckor határ találkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét. A két ország rendőri vezetője a jövőben tájékoztatja egymást a szlovén-magyar határszakaszon és a szlovén-magyar határ közelében folyó tevékenységről. 

01:42
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia elégedett velünk

Szlovénia elégedett Magyarország döntésével, hogy lebontja a szlovén-magyar határszakaszra kihelyezett drótkerítést, amelyet még csütörtökön kezdett el építeni - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken a szlovén közszolgálati televízióban.