Vágólapra másolva!
Ha az Európai Bizottság kitart a kötelező betelepítési kvóta mellett, és ezzel szembemegy 3,3 millió ember akaratával, a miniszterelnök szerint ellent kell állni Magyarországnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában, ahol az elmúlt hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeiről beszélt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
09:15
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ha péntek, akkor Orbán-interjú

Orbán Viktor immár hagyományos péntek reggeli interjúját adja a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

09:22
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Egy hét kihagyás után

Orbán Viktor legutóbb október 14-én adott interjút a Kossuth Rádióban, vagyis két héttel ezelőtt, mivel a múlt hét pénteken Brüsszelben, az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek tanácskozásán vett részt, ahol közlése szerint "sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását".

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A két héttel ezelőtti rádióinterjúban a miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról, gazdasági témákról és a kvótakérdésről beszélt.

09:28
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ami ma várható

A miniszterelnöki rádióinterjú témái között - sok más mellett - bizonyára szó esik a bőnyi rendőrgyilkosságról.

Egymást érték a házkutatások a bőnyi gyilkosnálhttp://www.origo.hu/itthon/20161026-kommandos-kellett-volna-a-hungarista-gyilkos-elfogasahoz-bony-rendorgyilkossag-tek-elfogas.html

Továbbá alighanem kérdezik majd Orbán Viktort Lázár Jánosnak a csütörtöki Kormányinfón tett bejelentéséről, miszerint megszűnhet a letelepedési kötvény rendszere, ami a Jobbik követelése volt, de a kormány elválasztaná ezt a kvótareferendumot követő alaptörvény-módosítás megszavazásának kérdésétől, amiről szintén beszélhet majd a miniszterelnök.

Alighanem értékeli majd Orbán Viktor az október 23-i nemzeti ünnepen történteket is,

valamint azt is, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte a szélenergiáról szóló törvényt.

09:34
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Orbán Viktor a stúdióban.

09:35
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Kulisszatitkok az EU-csúcsról

A múlt heti uniós csúcs kulisszatitkairól beszél a miniszterelnök. A múlt heti csúcs fő témájának a migráció kérdését nevezte.

09:38
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Több malomban őrölnek

Azt érezni, hogy nem is két, hanem több, nagyon különböző malmokban őrölnek az uniós tagállamok a migráció kérdésében - ezt tapasztalta a kormányfő az EU-csúcson.

09:39
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A V4-ek hasonlóan gondolkodnak

Történelmi ok, amiért a visegrádi négyek nagyjából egyformán gondolkodnak a migrációs kihívásokról - mondta a miniszterelnök.

09:42
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Okkal ideges az olasz kormányfő

Az olasz politika nagyon nehéz terep, nagy a belső feszültség, jó oka van az olasz kormányfőnek arra, hogy ideges legyen, és még ráadásul jön a nyakukba ez a rengeteg migráns - reagált Orbán Viktor Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábbi bírálataira a migránskérdés kapcsán.

Olaszországnak azonban van egy kötelessége a schengeni rendszerben - hívta fel a figyelmet Orbán, aki szerint az olaszok viszont nem teljesítik ezt a kötelezettségüket.

09:44
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A Frontex emberei beléptetőügynökök

Az olasz álláspont mögött komoly érvek vannak, de ez mindegy, mert a schengeni szerződést be kell tartani - mondta Orbán, aki szerint Európa amúgy nem adja meg a kellő segítséget Olaszországnak. 

Hogyan lehetne a Frontex 1500 emberének megbirkóznia a migránsáradattal, amikor a magyar határszakaszokon nyolcezer ember igyekszik ugyanezt megtenni,  ráadásul az uniós határvédelmi ügynökség emberei nem is határvédők, hanem "beléptetőügynökök" a kormányfő szerint. 

09:45
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Más a cél, ez a gond

Európa nem megállítani akarja a migránsáradatot, mint Magyarország, hanem valahogy intézményesíteni a beléptetésüket - állapította meg Orbán Viktor, aki szerint ez a legfőbb probléma: "más a célunk".

09:47
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ellenszélben jön és megy

A miniszterelnök szerint nincs, aki azt mondja, hogy a Frontex így egy vicc, mert ezt legfeljebb ő mondhatná, de a tagországok között "nem azonos a szó súlya", a nagy játékosok pedig nem mondják ezt. 

Ellenszélben érkezem és ellenszélben távozom minden uniós csúcsról"  - mondta Orbán Viktor. 

09:49
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A külső határokat kellene védeni

A magyar érdek az volna, hogy az olaszok és a görögök védjék meg a külső határokat, és akkor nem lenne szükség belső határokra - mondta Orbán.

09:51
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A migráció gazdasági kárt okoz

Ahol sok a migráns, elszaporodnak a terrorcselekmények, ott veszélyben kerül a kultúra, és ott gazdasági károk is jelentkeznek - állapította meg a miniszterelnök.

09:54
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

A határvédelem a magyar szolidaritás

A németeknek nincs külső határuk, nekünk van, és ennek a védelmét meg kell szervezni Magyarországnak, ez pedig eddig mintegy 150 milliárd forintba került, így nem lehet Magyarországot nem szolidárisnak nevezni. 

Erőnkön felül vállalunk határvédelmet, és ez nem más, mint szolidaritás  - mondta a kormányfő. 

09:57
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Nem enged a kormány a Jobbiknak

A Jobbik kérését a betelepedési kötvény rendszerének eltörlésére nem tudja a kormány elfogadni az alaptörvény-módosítás megszavazásáért cserébe, viszont ettől függetlenül a rendszert érdemes felülvizsgálni - mondta Orbán. 

A felminősítésekkel megváltozott az ország finanszírozási státusza, ami miatt érdemes áttekinteni a módszereket  - tette hozzá. 

Nem számít a Jobbik szavazataira az alaptörvény-módosításnál Orbán Viktor, mert szerinte nem fog 3,3 millió ember úgy táncolni, ahogy a Jobbik fütyül",  így beterjesztik a módosítást, és minden képviselőnek a lelkiismeretén múlik majd, hogyan szavaz.

09:59
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Alkotmányos ellenállásra készül Orbán

Alkotmányos ellenállást választ Magyarország arra az esetre, ha az Európai Bizottság kitart a kötelező betelepítési kvóta mellett, és ezzel szembemegy 3,3 millió ember akaratával - mondta Orbán Viktor, aki szerint minden lehetőséget megragad majd a kormány az ellenállásra, ha kell, beperlik az Európai Bizottságot is.

09:59
október 28, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért az interjú

Véget ért Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádión.