Hatszázmilliós csalás<br/>

Vágólapra másolva!
Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának Nyomozóhivatala Heves megyében közel 600 millió forintnyi, csalással okozott kárra derített fényt az elmúlt hónapokban - tudta meg lapunk.
Vágólapra másolva!

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának Heves Megyei Nyomozóhivatala nyár elején nyomozást rendelt el, különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt T. István füzesabonyi lakos ellen, aki a róla és társáról elnevezett kft. ügyvezetője. Az adónyomozók szerint a vállalkozó alaposan gyanúsítható azzal, hogy 1994-től 1998 végéig az ország különböző pontjain tevékenykedő vállalkozások nevének felhasználásával gazdasági eseményeket nem tartalmazó számlákat állított be könyvelésébe.

A lekönyvelt érték csaknem 400 millió forint, amelynek vonzataként áfa- és más jellegű adóhiány tekintetében 134 millió forint jogtalan haszonra tett szert a cég tulajdonosa - tudta meg lapunk. Az adóhivatal nyomozói június elején házkutatást tartottak, amelynek során újabb tárgyi bizonyítékokat szereztek be. Bebizonyosodott, a cég 22 kft. nevében fogadott be fiktív számlákat, ám a vállalkozások nem álltak kapcsolatban a gyanúsítottal, illetve cégével. A számlakibocsátás technikája is meglehetősen sajátos volt: egy számlatömbön belül három különböző városban működő társaság nevében állították ki azokat.

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának Nyomozóhivatala egy egri vállalkozó ellen, aki 200 millió forintos értékben fiktív számlákat állított ki, szintén eljárást kezdeményezett. Az eddigi adatok szerint P. Gyula, a Gyula Trade Bt. beltagja az elmúlt három évben 45 magán- és jogi személynek állított ki fiktív számlákat. Kiderült az is, a számlákon szereplő érték 3-4 százaléka került vissza a vállalkozóhoz. A nyomozók a házkutatások során P. Gyula lakásának mélyhűtőjében számlákat, valamint szerződéseket talált, majd abasári társánál, M. Jánosnál csaknem 30 millió forintos értékben további számlákra bukkantak.

Szajlai Csaba

(Magyar Hirlap)

Ajánló: