A kormány ötven évre titkosítaná az üléseiről készült emlékeztetőt<br/>

Vágólapra másolva!
A kormány törvényjavaslata szerint 50 évre titkosak lennének azok az emlékeztetők, melyek a kormányülésen készülnek, merthogy a kormányülésen valódi jegyzőkönyv nem készül. Az emlékeztető pedig csak a jelenléti ívet és a megtárgyalt napirendet tartalmazza. Az adatvédelmi biztos szerint ezen nincs mit titkosítani.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági bizottságban csak a kormánypárti képviselők támogatták azt a törvénymódosítást, amely szerint a jövőben ötven évre titkosítják a kormányülésről készülő emlékeztetőket. A jogszabály módosítás szerint a kormány belügye maradna, hogy az ülésen a koalíciós társ miniszterei milyen ellenvéleményt fejtettek ki. Sőt az sem kerülhetne napvilágra, hogy melyik miniszter vett részt kormányülésen.

Borókai Gábor szerint a törvénymódosítást követően nem követ el államtitoksértést, ha elárulja majd, hogy melyik miniszter volt jelen a kormányülésen. "Arról is beszámolok majd, hogy kik voltak ott a kormányülésen, vagy attól kik maradtak távol. Az emlékeztető a maga teljességében, az titok tárgyát képezi."

Majtényi László adatvédelmi biztos aggályosnak tartja a tervezett törvénymódosítást. "Ha készül igazi jegyzőkönyv, tehát tartalmi összefoglaló azt a világ országainak többségében államtitokként kezelik, tehát ezt lehet titkosítani, de az elég furcsa, hogyha jelenléti ívet titkosítanak." A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki zárt ülésén nem vették figyelembe az adatvédelmi biztos ajánlását. Az Orbán kabinet hivatalba lépése óta egyébként nem készülnek tartalmi összefoglalók a kormányülésekről.

(RTL KLUB)

Ajánló:

A Kancellária honlapja