Jövő évtől rendelet szabályozza a rezsitámogatást a fővárosban<br/>

Vágólapra másolva!
Jövő évtől lakásrezsi-rendeletben rendelkeznek a fővárosi háztartások közüzemi díjaihoz, hátralékainak felszámolásához nyújtott támogatásról. Díjkompenzációra, téli kiegészítő rezsitámogatásra és hátralékkiegyenlítésre a lakók korábban is számíthattak, mostantól azonban a főváros garanciát vállal a hosszú távú segítségnyújtásra.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat jövő évtől rendelet formájában szabályozza a lakásrezsi kifizetéséhez nyújtott támogatásokat. Ezzel a helyhatóság hosszú távú garanciát vállal arra, hogy működteti ezeket a rendszereket - jelentette ki Győri Péter, a fővárosi önkormányzat szociálpolitikai bizottságának elnöke. Mint elmondta, a segítségnyújtásra azért van szükség, mert Magyarországon a lakásfenntartási támogatást az állam nem garantálja. A kerületek támogatási kerete pedig esetleges.

A 2000. január 1-jétől életbe lépő rendelet három támogatási formát szabályoz majd. A havonkénti díjkompenzáció célja az, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok ne maradjanak el közüzemi díjaik fizetésével. Ez a segély 1994 óta kérhető, idén 60 ezer fővárosi család veheti igénybe, s számuk jövőre várhatóan 70 ezerre emelkedik. A távfűtési kompenzáció összege a nyári hónapokban ezer, télen 2200 forint. A víz- és a csatorna-hozzájárulás 900 forint, a szemétszállításé pedig 300 forint lesz.

A téli kiegészítő rezsitámogatást a díjkompenzációban részesültek kérvényezhetik. Közülük a nyugdíjasok automatikusan megkapják majd a távfűtéses lakások esetén tízezer, egyéb esetekben pedig 8 ezer forintos számlajóváírást.

A távfűtéses lakásoknál számíthatnak ilyen díjcsökkenésre a 3 vagy többgyermekes családok is. A lakásrezsi-támogatáshoz az önkormányzat 150 millió forinttal járul hozzá.

Az új rendelet szabályozza majd a hátralékkiegyenlítő támogatás megítélésének módját is. Ma Budapesten 30-40 ezer háztartásban halmoztak föl hathavinál régebbi tartozást, ám a rendelkezésre álló összegből csupán töredékük problémája oldható meg - mondta Győri Péter. Erre 1999-ben 150 millió forintot fordítanak. A bizottsági elnök elmondta, a díjkompenzáció hiányában 80 ezerre emelkedne a hátralékosok száma.

A háromféle támogatási forma finanszírozására a négy közüzemi cég, a Főtáv Rt., a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. különít el összeget. Idén összesen 1,15 milliárd forintot szánnak erre, s vélhetően ugyan ennyi jut a jövő évi keretből is. A pénzeket a Hálózat Alapítvány kasszájába folyósítják, ez gondoskodik a megfelelő szétosztásról.

Az új rendelet nem szól majd a támogatás mértékéről, erről évente közgyűlésen döntenek. Elképzelhető azonban, hogy a támogatás év közben is emelkedik. Kompenzálják tehát azt is, ha a cégek nem csupán év végén drágítják szolgáltatásaikat. Ilyenkor a rendeletet soron kívül módosítják, s a díjemeléssel egyidejűleg a szolgáltatók emelik majd a támogatásra a Hálózat Alapítvány rendelkezésére bocsátott összeget is.

Holubár Zita

(Népszava)